Среща на ръководството на Община Ямбол и кмета на Община Тунджа с представители на Световната здравна организация

В зала 100 на Община Ямбол се проведе среща-дискусия във връзка с приключващия проект на Сдружение „Национална мрежа на здравните медиатори“ между кмета на Община Ямбол Валентин Ревански, кмета на Община Тунджа, д-р Скендер Сила, представител на Световната здравна организация в България (СЗО) и доц. Михаил Околийски, експерт по обществено здраве в офиса на СЗО в България. На срещата присъстваха също така зам.-кмета на Община Ямбол Енчо Керязов, Неда Бъчварова, директор на Дирекция „Хуманитарни дейности“ в Община Ямбол, д-р Радостина Калчева, представител на Районна здравна инспекция – Ямбол и здравните медиатори Кина Асенова и Асен Стоянов и Дора Петкова, член на Сдружението „Национална мрежа на здравните медиатори“ и член на Етичната комисия към нея.

Проектът на Сдружение „Национална мрежа на здравните медиатори“, който е с финансиране близо 7 000 долара, е относно превенцията и застъпничеството за най-уязвимите групи в общините Ямбол и Тунджа в ситуация на пандемия от COVID-19. Участниците в дискусията коментираха трудностите, с които са се сблъскали в процеса на работата на терен, постиженията и добрите практики, прилагани от здравните медиатори.

Кметът на Община Ямбол Валентин Ревански благодари на здравните медиатори за свършената работа и подчерта, че Община Ямбол ще работи за увеличаване на техния брой. „В определени случаи трябва самото ръководство да присъства на терен, за да се успокои обстановката и хората да проявяват по-голямо разбиране. Сред тази общност има такива, които желаят да се развиват и държавата трябва да осигури лостове за действие и да помага целево.“ Най-важното в едно общество е образованието, подчерта Валентин Ревански.

Кметът на Община Тунджа сподели, че в 12 села от общо 44 на територията на общината, ромското население е групирано в гета и е най-рисковият контингент, който живее в лоши хигиенни условия. Изтъкна също така, че  се прилагат сериозни политики в ромската общност – настаняване на детски градини и училища, намиране на работа и по-добра реализация на по-възрастните.

Д-р Скендер Сила благодари на Община Ямбол, че се отзова за срещата-дискусия и отбеляза, че мандатът на СЗО е да подобрява здравето на гражданите на България. „Здравето и образованието са ключовите детерминанти, които имат огромно значение за развитието на една страна, освен икономиката. Без добре образовани общности не можем да очакваме много.“ Д-р Сила изтъкна и факта, че СЗО работи с министерството на здравеопазването, министерството на образованието, министерството на труда и социалната политика и с мрежата на здравните медиатори. Това сътрудничество е важно за СЗО, защото „всичко се състои в нашите задружни сили“.

Дора Петкова информира присъстващите, че общият брой на здравните медиатори в страната към момента е 230, като през последната година са обучени още 50 медиатори. Според нея епидемията показа наяве проблемите, свързани с условията на живот в ромската общност, които ние като общество понякога се опитваме да не забелязваме. Много трудно се работи с маргинализирани общности, които не са хомогенни – има роми, които са високо образовани, има интегрирани групи, има и такива, които живеят в крайно тежки условия.

Неда Бъчварова сподели, че работата на терен е важна, опасна и предизвикателна. Подобряването на инфраструктурата в квартал „Райна Княгиня“  е важно предпоставка, въз основа на която може да се изисква живеещите там да спазват правила, дезинфекция и хигиена. Община Ямбол осигурява 200 безплатни порции храна, като проектът „Топъл обяд“ е продължен до 27 юли. Тя благодари на БЧК – Ямбол, с чиято помощ  бяха раздадени 800 пакета  с храни от първа необходимост.

Енчо Керязов допълни, че Община Ямбол работи с доброволци, като двама от тях са назначени вече с трудов договор. Той припомни, че местният бизнес беше солидарен с усилията на Община Ямбол в борбата с епидемията и дари количества хранителни продукти, с които бяха подпомогнати нуждаещите се.

Здравният медиатор Кина Асенова сподели с участниците в дискусията своите усилия и опит, както и тези на колегите си  – раздаване на брошури, обяснения как се поставят предпазните маски и смисълът от тяхното носене, борбата с фалшивите новини.

Михаил Околийски наблегна върху това, че цялото население трябва да има съзнание и да не забравя, че вирусът все още не си е отишъл. „Това не е спринт, а маратон“, заяви той.