Поздравителен адрес

 

Уважаеми преподаватели,

Уважаеми просветни и културни дейци,

Скъпи ученици,


          Приемете моите най-сърдечни поздравления по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост! Тази дата е празник на българското слово, което отеква и пренася през вековете великото дело на Светите братя Кирил и Методий. Прекланяме се пред тях и отдаваме почит на всички, които пазят нашето културно-историческо наследство и го предават на бъдните поколения. През хилядолетната ни история писмеността, знанието и културата винаги са били символ на българската идентичност. 

България е дала писменост на славянските народи, затова не само днес, а всеки ден трябва да бъдем горди с товa! Мисията на Светите братя Кирил и Методий оставя трайна следа в историята на Европа. 

24 май е не просто дата, а минало, настояще и бъдеще, събрани в едно. В онези векове, на турско робство, българският език, култура и писменост са били застрашени, но словото оцелява, благодарение на жаждата за живот на нашите предци!

Уважаеми учители,

          Всички Вие заслужавате нашата дълбока почит за огромните усилия и обич, с които раздавате себе си, за да изградите бъдещото поколение на България от достойни и образовани млади хора. Пожелавам Ви неуморно да следвате великата мисия, завещана от предците ни – да образоваме нашите деца, да обичаме и пазим родния език! 

          Днес най-голямото предизвикателство пред образователната система е свързано с подобряване условията на труд и възнагражденията на преподавателите. Вашата професия винаги е била важна за всеки един от нас, защото качественото образование е една от основните предпоставки за развитието на всяко едно общество.

 

 

Скъпи ученици,

На този единствен по рода си български празник, Ви пожелавам да успеете да видите през Вашите очи доброто, красивото и възвишеното, да оцените важните уроци, които получавате в училище. Бъдете здрави и упорити, учете с желание, оптимизъм и воля! Уважавайте своите учители и се вслушвайте в думите им!

 Уважаеми дейци на културата и читалищни деятели,

          Съхранете енергията и всеотдайността, с която творите! Пазете културните ни ценности, предавайки ги на всяко следващо поколение. Бъдете посланици на българската култура и изкуство, които са сред най-ярките и ценни богатства на нашето духовно и историческо наследство!

Тази година празникът ще бъде различен, но 24 май има специално място в сърцата на всички нас! Нека си пожелаем много скоро отново да бъдем ЗАЕДНО!Честит празник, скъпи българи!

 

С УВАЖЕНИЕ,

ВАЛЕНТИН РЕВАНСКИ

КМЕТ НА ОБЩИНА ЯМБОЛ