Погребението на майор Георги Анастасов ще бъде в родния Ямбол

С пълен военен церемониал ще бъде изпратен утре, 11 юни, загиналият пилот майор Георги Анастасов в родния му град Ямбол. На поклонението ще присъстват министърът на отбраната Красимир Каракачанов, висши офицери и военнослужещи от трите вида Въоръжени сили.

Поклонението пред тленните останки на пилота ще се състои от 11.00 часа на 11 юни 2017 г. в ритуалната зала на Централните гробища в града. Погребението ще бъде от 12.00 часа.

Припомняме, че командирът на екипажа на вертолет „AS „Пантер“ – 565 MB“ капитан Георги Анастасов загина при трагичния инцидент по време на тактическото учение „Черно море – 2017“ вчера – 9 юни. Тримата членове на екипажа бяха транспортирани във Военноморска болница – Варна. Въпреки положените усилия да бъде реанимиран, най-тежко пострадалият капитан Георги Анастасов почина.

Вертолет на ВМС падна в морето, трима пострадаха

Другите двама членове на екипажа – капитан Анатоли Апостолов и капитан Павел Симеонов, са настанени за лечение във Военноморската болница – Варна. Те са в стабилно състояние, контактни и с нормални жизнени функции. Лекуващият екип дава добри прогнози за пълното възстановяване на двамата пилоти.

***

Капитан Георги Анастасов е роден на 4 октомври 1978 г. в гр. Ямбол. Завършил е средно образование в Математическа гимназия „Атанас Радев“ и висше образование в Националния военен университет „Васил Левски“, факултет „Авиационен“, със специалност „летец-пилот за ВВС“. Постъпва на военна служба през 2002 г. в поделение 24 870 – Каменец като инструктор-командир на взвод. На сегашната си длъжност – старши пилот в авиационно звено на военно формирование 36 940 – Варна, е назначен през 2011 г. Награждаван е многократно с грамоти и предметни награди от министъра на отбраната, началника на отбраната и командира на формированието.

Посмъртно той е повишен в звание „майор“.

Екипът на ЯмболПРЕС поднася  съболезнования на семейството на загиналия пилот.