Парламентът прие оттеглянето на Пламен Николов

Успешно приключи гласуването по оттеглянето кандидатурата на Пламен Николов като министър-председател. Това се случи от втори опит в днешното пленарно заседание, след като при първия липса на кворум стана причина за провал.  За оттеглянето на Николов имаше 105 гласа „за“, 60 „против“ и въздържал се.

Гласуването пък премина в отсъствието на самия кандидат-премиер, излъчен от най-голямата парламентарна група – „Има такъв народ“ (ИТН), която получи първия проучвателен мандат. Още в началото на заседанието партията отказа да участва в „този фарс“. Според тях не било редно всички да се „вторачват“ в ИТН, които, по думите на Ивайло Вълчев, ясно са заявили в началото, че кабинет ще бъде предложен само при набирането на нужната предварителна подкрепа.

А както стана ясно преговорите на ИТН с „БСП за България“, „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме“ се провалиха.

При прегласуването на решението за оттегляне на Николов като кандидат-премиер Тома Биков обясни, че ГЕРБ-СДС ще съдейства, за да помогне да продължи цялата конституционна процедура.

„Много лесно можехме да потриваме ръце и да ви вкараме в ситуация, от която има много трудно излизане, в конституционна криза“, предупреди той.

Биков обаче даде да се разбере, че ГЕРБ-СДС ясно си дават сметка, че с парламентаризма шеги не бива, „след като тук са се клели Каравелов, Стамболов и други известни имена“.

Това, което сега предстои, е връчването на мандат на втората политическа сила – ГЕРБ-СДС. След като държавният глава възложи създаване на правителство, то следва 7-дневен срок, в което формацията да откаже или върне мандата. Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов потвърди вчера пред медиите, че коалицията ще върне мандата. 

Процедурата изисква президентът да избера по своя преценка на кого да връчи третия последен проучвателен мандат. Очаква се това да са БСП за България. Социалистите дават заявки, че имат готовност да предложат правителство. 

novini.bg