От село Дражево до остров Св. Анастасия

Двудневна образователна екскурзия се проведе на 20 и 21.09. 2018г. с учениците от прогимназиален етап на обучение в ОУ“ Св. Св. Кирил и Методий“- с. Дражево. Инициативата е от дейностите, предвидени по проект „Хоризонти“- чрез образователна интеграция към пълноценна социализация в малките населени места от селски тип“.
Морската градина в Бургас вече е позната за голяма част от учениците и техните родители, за които първата, отново безплатна екскурзия по проект“Хоризонти“, се проведе през м. юни. Сега децата имаха възможност да наблюдават Бургаския залив през телескопа на Морското казино и да се любуват на късното лято в парка, в който има стотици видове растения от всички континенти, а старата му част е обявена за паметник на парковото изкуство. Учениците разгледаха летния театър, поклониха се пред Пантеона на загиналите войници, спряха се пред скулптурите и бюстовете на видни актьори и исторически личности. Припомниха си накратко творческия принос на известни писатели в Алеята на възрожденците. Интересен им беше Паметникът на моряка, който представлява моряшки възел, а стълбището, което води от него до Мостика, е оформено като котва.


Покрай река Ропотамо групата пристигна в Детски и младежки център „Хелиос“, който се намира в залива между градовете Приморско и Китен, в ММЦ Приморско. Бурна и емоционална бе срещата с морето, след което учениците участваха в неповторими атракции – стреляха с лък, катериха се по стена, играха тенис, волейбол и футбол в професионален спортен комплекс. Вечерта от сцената на открито слушаха концерт от руски песни, танцуваха, веселиха се.
Най- вълнуващо бе посещението на остров Света Анастасия, до който от Морската гара групата пътува с 18-метровия катамаран „Анастасия“. Островът е един от 7-те български острова, намира се на 6,5 км. югоизточно от Бургас, изграден е от вулканични скали, висок е 12 метра. В малкия открит амфитеатър учениците изслушаха беседа за историята на острова, трети по големина в морето ни, прехласнаха се пред легендите за Каменния кораб, пиратските набези и се дивиха на причудливите скални образувания в морето – Гъбата, Вкамененият кораб и др. Макар площта му да е само 22 дка (може да бъде обходен за 10 минути), остров Света Анастасия впечатли екскурзиантите със своята интересна и драматична история. Той няколко пъти е сменял името и предназначението си. Интересен и различен бе манастирът, построен там през Средновековието, нападан и опожаряван няколко пъти. В средата на острова е изградена църква, останала непокътната и до днес, въпреки вековете на османско владичество, в която учениците се изумиха на прекрасния стар дървен иконостас и запазените фрагменти от стенописи. Посетиха музейната експозиция с мултимедия и специални ефекти, посветена на старата история на острова и на героите от 1925 г., заради чието бягство от репресии островът е бил преименуван на остров „Болшевик“. Фарът на острова пък в първоначалния си вид е представлявал желязна кошница, пълна с горящи въглени, която местните издигали нощем, още през XVII в. Днес светлината му се вижда на 10 мили, понеже фарът е на 40 метра над морското равнище. Всички участници в образователната екскурзия получиха сертификати, че са станали островитяни. По малкия каменист плаж събраха миди и раковини и се прибраха по домовете си, богати на впечатления и знания.

ОУ“ Св. Св. Кирил и Методий“- с. Дражево