Осем сядат зад волана след употреба на алкохол

В периода  от 29 май до 4 юни  от контролните органи са установени общо 313 нарушения на пътя.  Издадени са 227 фиша и са съставени 86 акта за установени административни нарушения.  Седем са установените неправоспособни водачи. Моторно превозно средство след употреба на алкохол са управлявали 8 души, от тях 4 с концентрация на алкохол в кръвта над 1,2 на хиляда.

В периода е настъпило едно тежко пътнотранспортно произшествие, при което са загинали 3 души и 4 са пострадали. На основание чл. 171, 2а от ЗДвП са прекратени общо 6 регистрации, от тях за: неправоспособност – 1, употреба на алкохол – 4, наркотични вещества и аналози – 1.

От 5 до 11 юни на територията на цялата страна се провежда специализирана полицейска операция по линия на TISPOL. В хода й от контролните органи ще  се извършват масови проверки на водачите за шофиране под въздействие на алкохол и/или упойващи средства. Целта е да се подобри безопасността на движението и да намаляват предпоставките за настъпване на тежки произшествия. Ще се проверява и дали водачите ползват обезопасителни колани и обезопасителни системи за деца, правоспособни ли са и дали имат застраховка „Гражданска отговорност“.

 

Татяна Павлова