Община Ямбол стартира нова дарителска кампания за 55-метров пилон с българското знаме на хълм Боровец

След като преди няколко месеца в официалната фейсбук страница на Община Ямбол беше организирано допитване за монтирането на 55-метров пилон с българския трибагреник на хълм Боровец, на 6 март – рождената дата на създателката на Браилското знаме Стилияна Параскевова, беше обявена благотворителна кампания за осъществяването на родолюбивото начинание. Причина за това е и високото ниво на обществено одобрение – в анкетата участваха 3537 души, идеята беше подкрепена от 3404 от тях, т.е. инициативата получи одобрение от над 96%.

Идейният подтик за монтирането на висок пилон с националния трибагреник е фактът, че първообразът на българското знаме е ушит от 14-годишното  момиче с ямболски корени Стилияна Параскевова по проект, създаден от нейния баща Иван Параскевов, буден ямболски търговец. Той казва: „Бялото ще бъде отгоре, защото бялото и България започват с буквата „Б”. Горе бялото, горе България!”.

Трибагреникът е предаден на 8 май 1877 година в Плоещ на великия княз Николай Николаевич, главнокомандващ на руската армия по време на Руско-турската война.

Българският национален трибагреник за пръв път е узаконен от Учредителното събрание във Велико Търново на 26 март 1879 година.

Според ръководството на община Ямбол има добри каузи, около които граждани и бизнес трябва да се обединяват. Монтирането на това съоръжение на територията на Ямбол е повод не само ямболци, а и всички българи да се гордеят с една от най-старите държави в Европа, страна, която е дала немалко на световната история в областта на културата, науките и на първо място – българската азбука, която се използва от над 300 милиона жители в света. Азбуката е разказ за грамотността, знамето – национален символ на народ, история и родолюбие. Истински повод за гордост е връзката на Ямбол със Стилияна Параскевова и нейния баща Иван Параскевов.

Родителите на Иван Параскевов и неговите братя се препитават със земеделие и скотовъдство в града край Тунджа. Две от трите момчета, Иван и Панайот,  растат буйни и будни младежи, които често преминават Каргонския мост и открито демонстрират независимост и свободолюбив дух в турския квартал на града. След една подобна демонстрация с коне ямболският аянин решава да ги арестува. Братята избират емиграцията в чужбина вместо затвора и отплават за Одеса с френски параход от Бургас. Макар и далеч от Родината, Иван Параскевов не забравя Ямбол и Отечеството. Домът му в Браила се оформя като център на патриотична деятелност.

Семейство Параскевови напуска Браила след Освобождението на България и след известен престой в родния Ямбол се заселва на ул. „Сердика“ в София.

Иван Параскевов умира на 16 ноември 1895 година. През целия си живот той щедро подпомага различни български дела – издаването на вестници, поддържането на читалища и училища.

Едно от многобройните дарения обаче обезсмъртява него и дъщеря му Стилияна и ги свързва със символа на българската държавност – националното знаме.

Стилияна е една от най-активните участнички в благотворителното дружество „Майка”, основано от Йорданка Филаретова. Особено активна е по време на Първата световна война, когато трябва да се обхождат различни райони на София и да се издирват бедни семейства, самотни войнишки съпруги и деца сираци, за да им се окаже помощ с храна, пари или дрехи, събирани преди това от дружеството. За тази дейност ѝ е връчен медал.

Община Ямбол счита, че монтирането на пилон с националното знаме е израз на национална гордост и почит към личността и делото на Иван и Стилияна Параскевови. Факт е, че такива съоръжения със знамена има в редица градове по света и те са символ на родолюбие. Жителите на Ямбол трябва да се обединяват около такива инициативи, свързани с историята на града, която е повод за гордост!

Това е причина Община Ямбол да обяви  нова благотворителна кампания, която да продължи инициативата за изграждане на паметен знак на Стилияна Параскевова, който беше открит на 3 март в Ямбол.

Начинанието за издигането на 55-метров пилон с българския трибагреник може да бъде подкрепено чрез следната банкова сметка:

 

 

Получател: Община Ямбол

 

 BG13SOMB9130 8424 4203 44

 

 Код за вид плащане: 44 51 00

 

 Код за вид плащане за дарения от чужбина: 44 52 00

 

 С пояснение: Дарение – национален трибагреник

 

 BIC: SOMBBGSF

 

 „Общинска банка“ АД – Клон Ямбол

 

Имената на всички дарители, застанали зад каузата, ще бъдат оповестени публично, за да бъде прозрачна инициативата.

Община Ямбол предварително изказва благодарност на всички, които ще се включат и ще помогнат за закупуването и изграждането на това съоръжение, върху което ще се вее националния ни трибагреник,  чийто първообраз е дело на ямболци. Към събраната сума ще бъдат добавени средства, осигурени от общинския бюджет.

Наскоро успешно приключи и дарителската кампания за изграждането на паметник на Апостола на свободата Васил Левски, за което ръководството благодари от сърце на всички граждани и фирми, включили се в нея.