Община „Тунджа“ празнува 35 години

С тържествена церемония община „Тунджа“ отбеляза своя празник – Международния ден на земята и 35 години от нейното създаване.

Пред общинската сграда гости, служители и тунджанци празнуваха заедно.

С химна на Тракия гласовитите певици на Фолклорен ансамбъл „Тунджа“ поздравиха присъстващите, а 9-годишната Елена Костадинова, ученичка в ОУ „Св.Св. Кирил и Методий“, с. Веселиново рецитира написаното от нея стихотворение за конкурса „Красива си земя, тунджанска“.

Благодарствен молебен отслужи свещеноиконом Стоян и с благослова „На многая лета“ пожела дълги години живот на общината и благополучие на нейните жители.

В празничното си слово кметът на община „Тунджа“ Георги Георгиев припомни смисъла на създаването на община „Тунджа“ като обединение на 44 села и как само 2 години след началото гражданите на „Тунджа“ на референдум са заявили своето категорично „Да“ за нейното съществуване. Той изтъкна, че силата на тунджанци, е в чувството за единение и в усещането за принадлежност към едно цяло. „Вярвам, че хората във всяко от нашите 44 села оценяват стремежа да бъдат равнопоставени в отношението, в направеното, в предоставените услуги. А това се постига с отговорност и  отдаденост, с откритост, честност и почтеност на всички, които работим за добруването на нашите граждани, и на тези, които са го правили преди нас“, каза още Георги Георгиев. Той благодари на всички, които вярват и подкрепят постигнатото и на тези, които критикуват, защото са били коректив. Вярвам, че жилавият тунджански дух, който носим в душите си и любовта към нашата община в сърцата ни дават сили да продължаваме напред! Честит празник и нека да пребъде община „Тунджа“!“, завърши словото си Георги Георгиев.

Гости на празника бяха зам.-председателят на Народното събрание и ямболски народен представител Кристиан Вигенин, председателят на Общински съвет Ямбол Антон Шиков, кметът на побратимената полска община Варта Кристиан Крогулецки, председателят на Общински съвет Варта Гжегож Копацки и др.

35 години, са резултат от много труд, от много усилия, но и от големи амбиции, които се постигат година след година, за да живеят хората в общината по-добре, да се развиват инфраструктурата, социалните услуги и всичко, което е свързано с качеството на живот, каза в поздрава си към тунджанци зам.-председателят на Народното събрание. Кристиан Вигенин призна, че държавата винаги е била длъжник на общините, но това постепенно ще започне да се променя. Той пожела на всички тунджанци здраве и да продължават все така с амбиция напред и да постигат все по-високи резултати, с които да се гордеят.

Кметът на полската община Варта Кристиан Крогулецки поздрави тунджанци за празника,  изрази възхищението си от съхранените традиции и от изпълненията на  Ансамбъл „Тунджа“, които са на световно ниво и заяви, че този ансамбъл показва колко мъдро и загрижено за традициите на България е ръководството на общината. Той пожела успехи в реализацията на амбициозните идеи, които си е поставила тунджанската община, и сподели, че българи и поляци сме приятели, принадлежим към едно семейство – Европейския съюз, и споделяме общи ценности.

Церемонията приключи с изпълнение на Фолклорен ансамбъл „Тунджа“, а гостите на общината имаха възможност да разгледат базара „Произведено в „Тунджа“.