Камбанен звън огласи село Савино

Три години след направената първа копка за изграждане на храма, камбанен звън огласи село Савино, община „Тунджа“.

            На 29 септември 2018 година, Негово Високопреосвещенство Сливенски митрополит Йоаникий, в съслужение с архимандрит Димитрий и отец Жельо, тържествено откриха православния храм „Свети Димитър“ в селото. С мъдри и въздействащи думи за духовните ценности, за новия храм, който ще докосне душите и сърцата на хората, Негово Високопреосвещенство поздрави присъстващите.

            На празника присъстваха Георги Георгиев- кмет на община „Тунджа“, заместник-кметовете Станчо Ставрев, Ели Василева и Георги Чалъков, Георги Петров Георгиев-председател на Общински съвет „Тунджа“, Стоян Христов- касиер на църковното настоятелство и голям радетел за издигането на храма, дарители, кметове на населени места, жители и гости на селото.

            Идеята за храма и неговия строеж бяха акцент в словата на Труфка Димитрова- кмет на с. Савино и Стоян Христов, който представи подробен отчет на дейностите, даренията, доброволния труд и материали за изграждането на храма /в т.ч. големите дарения на община „Тунджа“ и на Дирекция „Вероизповедания“ към Министерски съвет на РБ, на представители на бизнеса и не по-малко ценните дарения на всички останали/

            „Днес е празник не само за жителите на село Савино, но и за всички нас. Празник на вярата и духовността…“, каза в приветствието си Георги Георгиев, кмет на община „Тунджа“ и подчерта, че „Всяко село, дори и най-малкото, заслужава да има свой православен храм“ и подари икона за храма. Поздравление към присъстващите от името на ОбС „Тунджа“ отправи и Георги Петров Георгиев, като също подари икона .

            В края на тържествената част, сливенският митрополит Йоаникий съобщи, че ще дари 1000 от оставащите 2000 лева, необходими за окончателното оформление на пространството в и около храма.

            Празникът продължи с концерт на Фолклорен ансамбъл „Тунджа“ и курбан за здраве и благоденствие.

            Храм „Свети Димитър“ е един от многото новопостроени, ремонтирани или тепърва строящи се на територията на община „Тунджа“.