Нови бомбени заплахи за учебни заведения в Ямбол

Десет ямболски училища получиха и днес заплашителни имейли за поставени взривни устройства. За осем от тях заплахите са повторни след вчерашните. Полицейското присъствие в района на учебните заведения е засилено, съобщи регионалният говорител на Областната дирекция на МВР Татяна Павлова.

Зловредните имейли съдържат заплахи за живота и здравето на децата. Сигналите от училищата са получени на телефон 112 между 10:00 и 11:00 ч. днес, когато стотици деца трябваше да се завърнат в класните стаи. Заради сигнали за поставени бомби вчера осем училища бяха евакуирани. Предстои директорите да вземат решение ще има ли нови 24 часа без занятия или учебният процес ще продължи, посочиха от полицията.

Девет от училищата връщат отново учениците у дома. Само в Основно училище „Христо Смирненски“ учебните часове ще продължат. Заплашителните имейли са получили всички начални и основни училища в града, както и едно средно училище, каза началникът на Регионалното управление на образованието Стойко Стойков.

Продължава разследването на ГДБОП, което цели да установи къде се намира изпращачът.

Междувременно вчера президентът Румен Радев заяви, че серия от бомбени заплахи има не само в България, но и в цяла Европа и САЩ. Органите на реда у нас, заедно с партньорските служби правят всичко възможно да установят източниците на тези заплахи и да ги неутрализират, но към момента няма реални заплахи нито за образователната система, нито за изборите. Това са хибридни атаки, без реални заплахи, допълни Радев. 

Също така със заповед на служебния министър-председател Гълъб Донев се създаде Междуведомствена работна група, която в срок до 31 март ще разработи и изготви процедура за реагиране при заплаха за използване на импровизирано взривно устройство в обекти от критичната инфраструктура, както и ще актуализира Националния план за противодействие на тероризма.

Министърът на вътрешните работи в служебното правителство Иван Демерджиев съобщи, че разследването е много напреднало и скоро ще има категорични данни откъде идват тези заплахи.