Незабравим концерт отбеляза половин век от обявяването на Стралджа за град

   По повод навършването на 50 години от обявяване на Стралджа за град общинското ръководство организира за празника един незабравим концерт, който събра на площада малки и големи, жители и гости на града. Преди официалното начало хората имаха възможност да разгледат както документалната фотоизложба, така и специалния брой на в.“Стралджански вести“, които чрез богатия снимков материал ги върнаха назад във времето и предизвикаха мили спомени. Като наследници и приемници на най-младата история на Стралджа всеки имаше какво да разказва, което допълнително обогатяваше настроението.
В своето обръщение Атанас Киров, кмет на общината, изрази най-точно всеобщото вълнение. Споделяйки, че сам той е роден през 1969-та, годината когато селището е обявено за град, г-н Киров с радост покани на сцената своите набори: последния роден в село Стралджа – Георги Кабаков и първият роден в град Стралджа- Николай Димитров. Много топло прозвучаха по-нататък думите на г-н Киров за градивните години по утвърждаването на Стралджа като град, задружността и готовността на хората да бъдат част от съзиданието, развитието напред, за постигнатите успехи във всички направления. Той поднесе своята благодарност към стралджанци за постигнатото и дадените примери за колективен живот добавяйки пожеланието и днес да бъдем достойни наследници на дедите. Да живеем и работим единно, сплотено и в името на родния град: „Горд съм, скъпи съграждани, че съм кмет на Стралджа! Ще дам всичките си сили , за да направим по-красив нашия роден край и да виждам хората усмихнати и щастливи, спокойни за днешния и уверени в утрешния ден!“
Поздравявайки своите връсници Николай и Георги той ги определи като символичната връзка между минало и настояще. Всеки от тях се обърна с конкретни пожелания към стралджанци за здраве и успехи, за по-добро бъдеще на града, който обичаме.
Като специален гост на събитието народният представител от ПП“Атака“ Волен Сидеров, също отправи своето празнично поздравление към стралджанци. Той отдаде заслуженото на всички живели и работили през последните пет десетилетия, благодари на кмета Атанас Киров и неговия екип, които в продължение на четири години успяха да направят видими промени в града, да докажат, че когато се работи с любов и с мисълта да правиш добро за съгражданите, резултатите са налице и те се оценяват от хората. Много мило прозвуча и личния спомен на г-н Сидеров за гостуването му в Стралджа през 70-те години на миналия век като журналист когато имал възможност да се запознае отблизо с характера и бита на местните хора.
Поздравление по повод празника поднесе и областният управител Димитър Иванов, според който за изминалите 50 години Стралджа може да направи добра равносметка, за да продължи напред със силата и вдъхновението за нов градеж.

Приятно начало на концерта сложи младата и талантлива стралджанка, ученичка на НУФИ“Ф.Кутев“ Котел Симона Данева, която изпълни три народни песни. От там нататък сцената се изпълни с красота, феерия, танци , песни, костюми… Великолепните майстори на танци, песни и музика от ансамбъл „Пирин“, който бе гост на града по лична покана на кмета Атанас Киров, показаха своето изкуство в пълния му блясък. Многократно публиката ги възнаграждаваше с аплодисменти. Хората истински се наслаждаваха на спектакъла, поднесен с високо професионално майсторство и заразителна всеотдайност, предизвиквайки родолюбие, гордост, самочувствие. „Браво! Напълнихте сърцата ни с радост! Благодарим ви за усмивките, за настроението, за българщината!“, споделяха развълнувани зрителите като мнозина пожелаха да стиснат ръката и на директора на ансамбъла Данислав Кехайов.
Още неотърсили се от вълнението след концерта присъстващите бяха изненадани от зрелищни празнични фойерверки. Вечерта приключи с вито българско хоро , на което се хванаха и малки , и големи.