Нева Кръстева с концерт за огран в Безистена

На 28 март, четвъртък, от 18:00 часа, в залата на ямболския Безистен Нева Кръстева ще поднесе концерт за почитателите на класическата музика. В програмата публиката ще чуе на орган произведения на Дитрих Букстехуде, Йохан Себастиан Бах, Сезар Франк, Оливие Месиен.
Нева Кръстева е концертиращ органист, композитор и музиколог, доктор, професор по контрапункт, фуга и орган в Националната музикална академия в София. Завършва два факултета на Консерватория „Чайковски“ в Москва, като се дипломира с тема по ренесансова музика при проф Юрий Холопов и орган при проф. Леонид Ройзман. Специализира при проф. Иржи Райнбергер в Прага и Цюрих, участва в класове по композиция на Лютославски и създава първия клас по орган в България.
Кръстева пише творби за соло и ансамбли с орган върху духовни текстове, изпълнява интеграл от творбите на Бах (в рамките на три сезона в зала „България“) и концертира в течение на десетилетия в страни от Европа, Азия и Америка.
Тя е автор на три тома на „Музикално-теоретични изследвания“ и множество студии в областта на музикалната херменевтика, литературата и философията.
Нева Кръстева е носител на орден „Кирил и Методий“ с огърлие и „Кристална лира“ за цялостна педагогическа дейност, награди на Съюза на българските композитори за Sonata da chiesa за три вида флейти и орган (флейта, алтова и пиколо) и за музикологическо творчество.