На прага на своята 110-та годишнина Футболен клуб „Ямбол 1915“ се цели в професионалната лига

Футболен клуб „Ямбол-1915“ да посрещне своята 110-та годишнина през 2025 г. във втора професионална футболна лига. Тази цел си е поставило още отсега ръководството на спортното сдружение.

На пресконференция в сградата на Община Ямбол президентът на клуба Димитър Димитров не скри гордостта си от факта, че „Ямбол-1915“ е единственият клуб в Югоизточната лига, в който близо 70 % от футболистите са местни, целият треньорски щаб също е от Ямбол. Той благодари на ръководството на Община Ямбол и на спонсорите Денис Алексиев и Иван Желев за оказваната финансова подкрепа, както и на Община Тунджа и кмета на село Кабиле за предоставения стадион за допълнителна подготовка на спортистите.

„Публиката е изключително важна за нас, затова призовавам нашите съграждани да ни повярват, да имат търпение, да подкрепят отбора, както в силни, така и в слаби моменти“, каза Димитров.

„Като бивш спортист знам и съм съгласен, че присъствието на публиката в залата и на стадиона е изключително мотивиращо. Спортът е невероятен социален феномен и ние като община ще продължим да го подкрепяме, защото вярваме, че младите хора трябва да спортуват, за да се развиват по-добре.“, каза заместник-кметът Енчо Керязов.   

Старши треньорът на мъжкия тим Ангел Червенков заяви, че е доволен от проведените се контроли по време на подготовката за пролетния полусезон от първенството на Трета Югоизточна лига, в които отбора постигна равен резултат срещу тима на Карнобат и победи срещу силни съперници – отборите на Казанлък, Созопол и „Берое“-Стара Загора.

„Подготовката започна на 8 януари. През този период отстранявахме грешки и главно се постарахме да вдигнем нивото чисто физически и тактически. Доволен съм от дисциплината, която цари в отбора, а това е много важно, когато говорим за който и да е спорт.“, подчерта Червенков.

Тази седмица започват сериозните сблъсъци, като в първия си мач на 17 февруари тимът на Ямбол ще гостува на Нова Загора, а на 24 февруари ще посрещне на роден терен ПФК „Локомотив Пловдив – 1926“.

Ангел Червенков представи и новите попълнения – Алекс Дамянов от „Славия“-София, Александър Маджаров от „ЦСКА-1948“ и трима футболисти от Косово. „Всички те са на 18 години и все още се сработват с отбора“, обясни старши треньорът. Както той, така и президентът на клуба Димитър Димитров подчертаха, че повечето от спортистите в мъжкия отбор са на възраст под 23 години.

След година-две нови попълнения да влязат в мъжкия тим и от детско-юношеската школа се надява Светльо Жарданов, главен треньор и координатор на детско-юношеската школа на „Ямбол 1915“. Там тренират 150 деца в различни възрастови групи, част от тях са преоткрили късно футбола като свой спорт, но освен печелене на състезания, целта на школата е възпитание и физическа активност на младите хора, подчерта Жарданов.