„На бъдещето пред олтара“

Така е озаглавена 19-ата по ред книга от поредицата „Простреляният Пегас“ на ИК „Тип-топ прес“, София. Тя е събрала малка част от поетичното творчество на нашия съгражданин Васил Карагьозов-поет, преводач, драматург и журналист, автор на ярки публицистични материали публикувани в печатните средства за масово осведомяване от началото на миналия век. В тях пламенно защитава социалистическите идеи и хората на труда. Прави и първия превод на български език на Социалистическия интернационал написан от Южен Потие. Пише първата си драматургична творба „Тайните на Вардар“ изградена изцяло в духа на символизма.  

          Предговорът на книгата озаглавен „Слънчевият поет на България“ е написан от председателя на Дружеството на писателите в Ямбол Тенко Тенев в който се дава една оценка за поета, актуална за творците на словото 98 години след неговата смърт.

И днес, когато четем тези стихове, в които проблясва безспорен талант, не можем да не почувстваме трепет и удивление пред тези, които в зората на нашето революционно движение мечтаят така извисено, така топло и човешки за бъдещето на хората, когато ще има хляб за всички.

           „На бъдещето пред олтара“ беше представена от нейния издател Владислав Симеонов пред ямболци. Йордан Милков, директор на езиковата гимназия „Васил Карагьозов“ до преди няколко месеца ,разказа как и защо е избрано неговото име и изказа съжаление, че днешното поколение все по-рядко избира да учи френски, езикът с преводите от който Васил Карагьозов става известен на България.

           В диалога с присъстващите наши съграждани се включи и народният представител от Коалиция „БСП за България“ и основен спомоществувател Кристиан Вигенин с акцент върху това колко е важно да помним имената на онези българи, които са дали своя принос за утвърждаването на българската литература. Според него идеята за спомоществателството при издаването на техните творби е значим акт и той показва нашето отношение към тяхната памет. И предложи на издателя Владислав Симеонов да реализира една идея. Електрони издания предоставени чрез социалните платформи,които със сигурност ще привлекат вниманието на по-младите читатели.   

            Тенко Тенев благодари на спомоществователите за тази книга , на ямболци проявили интерес към нейното представяне, на Председателя на Областния съвет Митко Андонов и на Председателя на Общинската организация на БСП-Ямбол- д-р Райно Георгиев за тяхната подкрепа при нейното разпространение.

Мария Качулева