В Ямбол тържествено беше отбелязан празникът на храм „Свети Николай Мирликийски Чудотворец“

С подобаваща тържественост на 6 декември беше отбелязан празникът на църковния храм „Свети Николай Мирликийски Чудотворец“ в Ямбол. Празнична архиерейска литургия, на която присъстваха и кметът на града Валентин Ревански, заедно с председателя на общински съвет – Ямбол Антон Шиков и заместник-кметовете Енчо Керязов и Васил Александров,  бе отслужена от архиерейския наместник на Ямболската духовна околия архимандрит Димитрий и енорийски свещеници.

Събитията продължиха с литийното шествие с иконата с вградени мощи на Свети Николай, в което се включиха граждани, присъстващи на празничната литургия.

Паметта на Св. Николай честваме два пъти през годината: на 6 декември, когато светителят се представил на Господа, и на 9 май/22 май – денят на пренасяне светите му мощи от град Мир (Древна Лигия) в Бари (Италия). Всеки четвъртък през годината е също посветен на неговата памет.

Името на светеца е избрано за патрон на параклис, изграден в центъра на Ямбол от руски военни след Освобождението на мястото на две изоставени турски къщи. Той е бил тържествено осветен на 6 август 1878 г. До възстановяването на опожарените храмове „Света Троица“ и „Св. Георги“ от черкезите, това е бил единствен молитвен дом за християните по онова време.

На 19 юни 1894, по инициатива на тогавашния кмет на града Никола Попов, до параклиса е положен основният камък на новия храм от сливенския владика Гервасий. Църковните служби в сегашния храм „Свети Николай Мирликийски Чудотворец“ водят началото си от 1899 г.

През 1923 – 1926 г. се извършва преустройство на сградата, като са пристроени двете странични кули с камбанарията и централния купол, добавени са и нови стенописи.