Лозята в ямболско са най-плодородни и тази година

Такава богата реколта не сме събирали от 13 години насам, особено от червените сортове мерло, каберне совиньон, сира, мавруд, каберне фран и пети вердо, коментира по повод настоящата гроздоберна кампания изпълнителният директор на Вила Ямбол, Красимир Аврамов. Избата в Ямбол е наследник на вековни традиции във винопроизводството и е един от най-големите преработватели на грозде и производители на ракии и вина в България. И докато в други региони на страната реколтата вече е събрана, то в известния с плодородието си южен регион гроздоберът ще бъде в ход поне още три седмици .

Вината от новата реколта ще са готови в началото на декември, а от януари 2017-та ще са на пазара под познатата марка Villa Yambol. През пролетта на новата година избата ще пусне и серия вина от висок клас под нова марка, чието име все още пази в тайна. Тези вина ще са основно от новата реколта, но ще включват и най-качествената селекция на избата от последните две-три години. Серията ще включва купажи и чистосортови бели, червени вина и розе. При червените задължително ще се наблегне на сира и каберне совиньон, заради отличната реколта тази година. Гроздето за тях се бере и обработва само и единствено ръчно, а виното се прави във винарната за микровинификация към Вила Ямбол, която бе открита преди 3 години и е с капацитет от 170 000 литра или 340 000 килограма грозде. Новото виното ще винифицира в следващите месеци именно там в малки винификтори и френски дъбови бъчви.

Избата по предварителни сметки е определила 7 милиона килограма грозде за винената си продукция. Останалото грозде, което съберат или изкупят до края на кампанията, ще бъде вложено в дестилати. С голяма част от тях ще се правят известните ямболски и стралджански ракии – Ямболска гроздова, Стралджанска мускатова и новата Стралджанска Прим. От началото на 2017 г. новата реколта продукти поетапно започват реализация на заявки за чужбина. Избата си партнира с десетки доставчици на над 20 пазара и по първоначални сметки ще изнесе над 0,5 милиона литра повече вино от предходната, защото се включват на руския пазар, като значително увеличават и тези в Китай и САЩ.

boo_4989 dsc_3776