Личният състав на батальона в Ямбол – с инициативи, посветени на Празника на Сухопътни войски – 19 ноември

 В навечерието на празника на Сухопътни войски – 19 ноември  военно формирование 52590 – Ямбол организира Ден на отворените врати. На 17.11.2016г. /четвъртък/, във войскови район Кабиле, от 10:00 до 16:00 часа ще бъдат изложени на показ основни образци на въоръжение и техника.

Военнослужещите ще извършат показ за реда за използване на бойната машина МТЛБ, на леко стрелковото оръжие ПМ и АК-47, на леко стрелково оръжие  ПК и РПГ-7В и снайпер MSG 90A1, на противотанковата граната СПГ – 9, на ракетата „Стрела-2М”, на оръдейния автомат като зенитно оръжие ЗУ-23-2, както и на 82 мм. Минохвъргачка.

Инициативите, посветени на празника, започнаха още миналата седмица, когато личен състав от формированието проведе акция за почистване и освежаване на войнишки паметници в община „Тунджа”, област Ямбол. В памет на славната история на българската войска бяха почистени и освежени Паметниците на загиналите във войните за освобождение на България в населените места Победа и Генерал Инзово, Паметната плоча на загиналите от с.Асеново във войните през 1912-1913 и 1915-1918г; както и Декоративна пластика на загиналите във войните за освобождение на Родината в с.Роза.

* * *

Един от изворите на национално самочувствие е свързан с най-драматичните сражения на Сливнишката отбранителна позиция. Победата на 19 ноември се оказва решаваща за цялостния ход на Сръбско-българската война и отстоява Съединението на България. Тя полага основите на изграждане на първообраза на съвременните Сухопътни войски. В новата военна история 19 ноември се определя като датата на решителните боеве на Сливнишката отбранителна позиция и е определена за празник на Сухопътните войски.

Военно формирование 52590 – Ямбол е формиравние от състава на Втора Тунджанска механизирана бригада.

dsc03508_sv_1