Лицата на Ямбол: Денислав Стойчев

 

Казвам се Денислав Стойчев и съм документален фотограф. Работя по теми, като младежите в България, живота в селските райони, обществения транспорт, доброволчеството, посткоммунизма, православието и други. До февруари 2020 бях фотожурналист в национален всекидневник, но напуснах, за да имам повече време и енергия за дългосрочни и лични проекти. Роден съм в Ямбол, завърших ГПЧЕ „Васил Карагьозов”, после придобих бакалавърска степен по журналистика от Софийския университет. Обичам да пътувам. Работата и личните ми интереси ме отведоха до шест континента за седем години. Но когато ме попитат къде най-много ми харесва, посочвам Ямбол, без колебание.

 – Здравей! Какво видя днес в огледалото?

– В огледалото в спалнята видях една нелоша репродукция на „Жътвата” на Ван Гог. В огледалото в асансьора бях аз – рано уморен и с несресана коса. Следобед в огледалото в колата гледах път през зеленината на Манастирските възвишения. След това, в огледалото в кухнята видях баща си, вечерящ на фона на късния юнски залез след дъжд.

 

– Суетен ли си?

– Нездравословно несуетен. Трябва да го променя някой ден. Имам и мигове на свръхсуетност, също нездравословни.

 

– Къде искаш да си сега?

– Точно в момента съм в най-хубавото място за мен – Ямбол. Тук са най-близките ми хора. Какво друго да поискам?

 

– Какво те вдъхновява?

– Природата е нещото, което ме вдъхновява, откакто се помня. След това дойдоха също изкуството, момичетата, изпълващото общуване, пътешестването наблизо и надалеч.

 

– Какво те кара да се усмихваш?

– Деца, които си играят безгрижно. Облъхване от прохладен вятър. Добра вест. Блажено излягане на дивана вкъщи. Дъга – никога не бях виждал толкова много дъги, колкото през последните месеци. Извоювано моментно чувство на самоувереност.

 

– С какво не се разделяш?

– Не се разделям с неприятното си чувство как времето лети твърде бързо. Не се разделям също с телефона си, каква изненада…

 

– Последната книга, която те грабна?

– „Марсиански хроники” на Рей Бредбъри.

 

– По-емоционален или по-рационален?

– По-емоционален. Но понякога включвам рационалното мислене тъкмо в ситуации, когато човек би трябвало да се отдаде на емоциите…

 

– За какво не ти стига времето?

– За нищо не ми стига времето. Най-вече за осмисляне и показване на фотографиите си. Чудя се на хората, които снимат нещо днес, вечерта вече са го публикували в социалните мрежи, а след месец са подготвили и изложба. Аз работя с мои неща от преди десет години, все още в насипно състояние.

 

– Какво би променил около себе си?

– В средата, в която живеем ли? Извън философските и непостижимите блянове, бих променил нещо което много влошава качеството ни на живот, но сме свикнали и сякаш не ни пречи. Бих премахнал безразборно налепените афиши и реклами, висящите от сградите жици, драсканиците, рекламите по фасадите… Естетиката на градската среда да е приоритет. Това май звучи като предизборна кампания. А в личен план бих променил хаоса, който сам си създавам, до някаква приемлива степен на подреденост, но не виждам как ще стане.

 

– Най-голямото ти изкушение е …

– Съществата от нежния пол.

 

– Мечтаеш за …

– Да ми стига времето за всичко. Да не наранявам никого.

 

– По душа си…

– И меланхолик, и бохем.

 

– Трите думи, които те описват са …

– Любопитство, чувствителност, независимост.

 

– Фотографията е…

– Моят начин на живот.