Денят на лятното слънцестоене в Ямбол – огнено шоу „Ямболско слънце“ и арт пърформънс „Слънце“ през нощта

В Деня на Ямбол Градският парк продължи да бъде оживена сцена на културни събития.  Последните две събития бяха вдъхновени от Деня на лятното слънцестоене, когато нашите предци траките посрещали на скалното светилище в Кабиле Слънцебога, син на Великата Богиня майка. Те вярвали, че богът Слънце има две лица – през деня е усмихнатият Аполон, който озарява света със светлина, топлина и красота, а нощем е мистичният Дионис, сгряващ с огън и вино.

На свечеряване артистите представиха огнено шоу, наречено „Ямболско слънце“ с огън, пироефекти и пиксел шоу, което започна с думите: „Ямболското слънце сгрява силно красивата южна земя – сърцето на златна Тракия, която ражда изобилен плод и хубаво вино. То свети в сърцата, умовете и душите на хората от Ямбол, които носят ямболското слънце в себе си, където и да отидат. И тази нощ Градският парк на Ямбол ще бъде озарен от огненото шоу на цирков център „Нов цирк“ – „Ямболско слънце“!“

Стотици деца и възрастни следяха артистите, които изрисуваха във въздуха огнени и светлинни фигури и символи.

След това настъпи дългоочакваният миг за арт пърформънс „Слънце“ – откриване на керамична арт инсталация на руските творци Наталия Корчемкина и Инна Рогова, която се подготвяше в зелените площи до Младежки културен център „Георги Братанов“ от седмица.

Вдъхновени от девиза на Ямбол „Ида от древността – отивам в бъдещето“, Община Ямбол и Художествена галерия „Жорж Папазов“ – Ямбол изградиха връзка със стари времена, вглеждайки се в достиженията на древните тракийски майстори на керамиката от античния Кабиле.

По този повод скулпторът Петко Йорданов, директор на галерията, покани Инна Рогова и Наталия Корчемкина да направят пърформънс, в който да изработят керамична творба, озаглавена „Ямболско слънце“.

По тяхна идея в начинанието бяха включени ямболски деца, които също изработиха керамични пластики. Работата на децата премина под ръководството на Стойка Цингова, изкуствовед в галерията. Създадените творби бяха изпечени в специалната  пещ за керамичната творба „Ямболско слънце“.

В 22:00 часа четирите части на загрятата пещ бяха разтворени като листата на огромно огнено цвете, което заискри в нощта. Стотици хора аплодираха зрелищната арт инсталация, на която в мрака личаха ямболските символи – богинята Артемида, почитана в Кабиле, кукерите, Безистена.

Керамичното произведения ще краси Ритуалната зала на Ямбол.