Лицата на Ямбол: Галена Върбева

Галена Върбева е родена в гр. Ямбол, но живее и работи в гр. Шумен.

Завършила е бакалавърска степен към  ШУ „Епископ Константин

Преславски“.  От малка пише стихове, разкази, приказки и романи. Нейни стихове са публикувани в периодичния печат и в много електронни издания („Откровения“, „Стихове“, „Българската книга“, „Буквите“, „Nowhere.com“, списание „ Поезия“, в-к „ Уикенд“, „ България днес“ и др.). Била е репортер за в-к „Делник“ ( гр. Ямбол), а по- късно и за шуменския „Шуменска заря“.

През 2009 г. публикува криминалния роман „ Острие на отмъщението“, а през 2012 г. романът й „ Среднощна сянка“ е сред десетте  номинирани за участие в Националния литературен конкурс за криминален роман на издателство „ Бряг“.

През 2015 г. се дипломира като магистър педагог към ШУ „Епископ Константин Преславски“. Същата година е и кандидат- докторант на тема „Теория и история на литературата“. 

През годините е участвала в различни поетични и публицистични конкурси, на някои от които е отличавана.  През 2016 г. печели втора награда в Националния конкурс за есе на тема „ Европа за мен“. През 2019 г. е отличена с първа награда в конкурса за есе на името на „ Рада Казалийска“ гр. Ямбол.  През 2020 г. бе отличена с трета награда в литературния конкурс за кратък разказ „ Restart“ и с първа награда в Националния конкурс за кратък разказ „ Вино от глухарчета“.

Нейни научно-методически статии и разработки са публикувани в списание „Образование“, онлайн списание „ Родител“, а през 2021 г. неин анализ излезе в авторитетното издание „ Будилникъ“ – основна медия на българите зад граница.

    В момента съчетава работата си като учител с редакцията на последния си роман и търсенето на подходящ издател.

 

 – Здравей! Какво видя днес в огледалото?

–  Тази сутрин от там ме гледаше моята „аз“ – тази, заради която имам и нямам, падам и ставам, зная и не зная, усмихвам се и плача. Защото всичко това зависи от… тази тук, в огледалото!

-Суетна ли си? 

-Всеки трябва да притежава здравословна доза самочувствие! 

-Къде искаш да си сега? 

-Да съм край морето и да наблюдавам изгрева в добра компания. А защо не и с чаша кафе. J

– Какво те вдъхновява? 

– Какво ме вдъхновява ли? Опасно е да задаваш такъв въпрос на писател… Всичко. Всичко може да ме вдъхнови, дори негативните емоции. Влюбването, вкусната храна; пътуването, облегнат на любимо рамо, горящата камина, ароматът на кафе, четенето на хубава книга, диханието на море, романтичната музика, любовта… Споменах ли хубавата книга?

-Какво те кара да се усмихваш? 

-Простичките човешки емоции. Да се смееш истински и от сърце с приятел!

-С какво не се разделяш? 

-С химикала!.. И с червилото! J

-Последната книга, която те грабна? 

-Обожавам да чета книги. Последната, която си взех и от която съм много доволна е: „ Времето на жените без часовник“ на Мамен Санчес.

-По-емоционална или по-рационална? 

-По- скоро съм по- емоционална отколкото рационална.

-За какво не ти стига времето? 

-За писане! Все ми се струва, че трябва да отделям повече съкровени моменти, в които да пиша. Писането е моята страст още от мъничка, а когато се омъжиш и създадеш семейство, трябва да отделяш време и за други неща…

-Какво би променила около себе си? 

-Времето прекарано с хората, с които трябва… за сметка на времето, прекарано с хората, с които искам…

-Най-голямото ти изкушение е … 

-Да се гмурна в ново пътуване! 

-Мечтаеш за …

-Да пусна след време телевизора и да гледам игрален филм по някой мой роман!

-По душа си…

-Мечтател, изследовател, романтик, пътешественик… и още…

-Трите думи, които те описват са … 

– Амбициозност, Позитивност, Емпатия…

-Книгите са …

– „Книгите са най- тихите и най- верните приятели, те са най- откритите и най- мъдрите съветници и в същото време най- търпеливите учители.“

Чарлз Елиът