Лидер на БСП ще избират 2734 социалисти от Ямболска област

В прекия избор на лидер на БСП на 26 април ще участват 2734 социалисти от Ямболска област, съобщи на пресконференция в Ямбол зам.-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин. Това са членовете на БСП от 172 основни партийни организации в областта към 31 декември 2019 г.  Ямболските членове на левицата с право на глас са 3,26 % от общия брой социалисти, които ще избират новия лидер – 83 848. 

Най-голяма е членската маса на БСП – „Тунджа“ – 890 членове в 45 организации. След нея по брой членове се нарежда ямболската организация на БСП с 722 членове в 39 основни партийни организации. В община Елхово БСП има 503 членове в 40 организации, община Стралджа – 326 членове в 26 организации, а в Болярово социалистите са 293 в 22 организации.

През март предстоят общинските отчетно-изборни конференции в Ямболска област, които трябва да изберат председатели на организацията, членове на общинските съвети, да номинират кандидати за председател и да гласуват делегатите за конгреса на БСП.

На 6 март ще се проведе общинската отчетно-изборна конференция на Елхово, на 7 март – в Ямбол, а 9 март – в Стралджа, на 13 март – в „Тунджа“ и в Болярово.

Според устава на БСП общинските председатели имат право на два мандата, което ще наложи задължителна смяна само в община Стралджа, в останалите досегашните лидери имат право да бъдат избирани.

На конференциите ще бъдат одобрени и номинациите за лидер на БСП с тайно или явно гласуване. Делегатите им могат да одобрят всички номинирани от основните партийни организации или с гласуване да определят тези, които съберат 50 плюс един гласа.

Конференциите ще изберат и 27 делегати за конгреса на БСП, който ще се проведе на 9 и 10 май, 28-мият по право е народният представител Николай Пенев.

В пресконференцията участваха и областният председател Митко Андонов и председателят на БСП – Ямбол Катя Георгиева.