Кристиан Вигенин: Проектът „Странджа – Сакар” е включен във „Визия за България”

Проектът „Странджа – Сакар” е включен във финалния вариант на „Визия за България” като отделен раздел, съобщи на пресконференция в Ямбол народният представител Кристиан Вигенин. Той припомни, че това е единственият конкретен проект във Визията за макрорегион, а реализацията му касае пряко развитието на общините от Ямболска област – Болярово и Елхово.

Над 40 предложения са представени от Ямбол за „Визия за България” и голяма част от тях са отразени във финалния вариант, приет на Национален съвет на БСП на 12 януари, допълни още народният представител и уточни, че те са основно по темите образование, регионално развитие и здравеопазване.

Над 35 000 българи са взели участие в дискусиите за обсъждане на „Визия за България”. Според Кристиан Вигенин това е уникално явление в най-новата политическа история на България – една партия да подготвя своята политическа визия с участието на толкова много хора.

Националният съвет прие единодушно и платформата на левицата за европейските избори, информира народният представител и допълни, че няма място за спекулации за напрежение за номинациите, защото в БСП поставят политиката на първо място, а личностите са следствие от това. Той припомни, че задачата на БСП на евроизборите е да постигне по-висок резултат от ГЕРБ.

Вдигането на карантината в засегнатите от чума по дребните преживни животни райони, след като стадото на Ани Петрова от Болярово е все още живо и непрекъснато в него се раждат агънца, доказва несъстоятелността на действията и твърденията на Българската агенция по безопасност на храните, коментира още Кристиан Вигенин. Той припомни, че от БСП настояват да не се избиват животните на Ана Петрова, както това беше направено със стадата с открити антитела през есента на 2018 г.

БАБХ се опитва да ликвидира икономически Ана Петрова, каза още народният представител и поясни, че стадото й е свалено от регистрация, с което тя губи възможността да получава земеделски субсидии и няма да може да реализира продукцията си, затова те настояват тези заповеди, които се обжалват, да бъдат отменени. В края на миналата година парламентарната група на БСП подкрепи финансово Ани Петрова за да може тя да направи проби в независима лаборатория на нарочената за болна овца и на други животни.

Левицата настоява и за допълнителна подкрепа от държавата към стопаните с избити животни, защото възелът от проблеми около тях се затяга. След падането на карантината те не могат да възстановят стадата си, тъй като пазарната стойност  на животните надвишава полученото обезщетение. Затова Кристиан Вигенин подготвя нови въпроси към земеделския министър и продължава да настоява за оставката или отстраняването на директора на БАБХ Дамян Илиев, за да се възстанови пълната загуба на доверие в действията на управляваната от него Агенция. От БСП настояват и за изработването на нова стратегия за справяне със зарази по животните и за изработване на цялостен план за адекватна компенсация на земеделски производители с унищожени животни.