Кацаров: Да, обмисляме локдаун.

В момента преживяваме най-тежките от предишните три вълни. Здравната система се справя засега добре. Броят на хоспитализациите е по-малък от предишните вълни, но ситуацията с интензивните и реанимационни отделения е критична. Това заяви пред БТВ служебният здравен министър Стойчо Кацаров.

Засега има достатъчно кислород в болниците. Ако няма достатъчна наличност, то ще се забрани износа, разкри здравният министър.

Да, обмисляме локдаун, съобщи Кацаров и допълни, че ако болниците се препълнят, МЗ ще спре всички стопански и обществени дейности. „Няма определено число, при което да наложим локдаун, а той ще се наложи спрямо движението на данните у нас.“

При сегашните цифри ние вече трябваше да сме затворени и ние сме затворени, има възможност да се работи при безопасни условия (бел. авт. – ваксинирани). 

„Изборите трябва да бъдат проведени. Всички членове на СИК ще бъдат тествани, ако нямат „зелен сертификат“, за да намалим до минимум риска от зараза“, коментира Стойчо Кацаров и заяви: 

Допускам, че има фалшиви сертификати и хората влизат с един и същи документ, но това е най-глупавото нещо, което може да направите. Може да излъжете здравните власти, но не и вируса. 

„Хората трябва да се ваксинират, за да се предпазят, а не заради зеления сертификат“, обясни здравният министър и обвини „лидери на големи партии“, които са му поискали оставката през септември след новината за въвеждането на сертификатите.  

На въпрос защо е дал Бойко Борисов на прокуратурата заради фалшиви новини, но не и медици, които разпространяват публично неверни данни, Кацаров коментира: „Не мога да проследя всички“.

novini.bg