Йотова: Радев не е знаел, че Кирил Петков е канадски гражданин

Президентът Румен Радев не е знаел, че Кирил Петков е канадски гражданин, в момента, в който го е избрал за министър. Това обяви в ефира на „Събуди се” кандидатът за вицепремиер Илияна Йотова.

„По този случай президентската администрация е свършила работата си така, както повелява законът. Има си съответните органи и институции, които проверяват случая. Очакваме техния резултат. Конституционният съд също се произнесе. Това е институция с огромно доверие и авторитет, нека да не го рушим. Виновност или невинност се доказва само в съда”, обясни тя.

„Аз също се занимавам с даване на българско гражданство. През годините съм имала много запитвания за определени граждани от чужди държави относно това дали те са български граждани, или не. Нямам право да дам подобна информация. Това са лични данни“, добави Йотова.

Тя поясни, че е готова да се включи във вицепрезидентски дебат. Предстои да се вземе решение дали дали Румен Радев ще участва в такъв дебат.

„В последната седмица ще преценим дали въобще има нужда от такова нещо. Малко се обърквам в стратегията на нашите опоненти. Темата за единството беше изоставена, за да се смени с една груба, агресивна и на моменти невъзпитана кампания срещу нас”, поясни кандидатът за вицепрезидент“, каза още Илияна Йотова.

Кандидатът за вицепрезидент коментира и пандемията. По думите й поредицата от грешни решения доведоха до недоверие във ваксините от страна на хората. Тя призова гражданите да се имунизират.

novini.bg