Катя Георгиева при обсъждане на бюджет 2019: Гражданите на Ямбол са не по-малко важни от инфраструктурата

Групата съветници от БСП сме категорично против бюджет 2019, защото част от него е облигационният заем от 17 602 470 лв., за който гражданите на Ямбол не са се произнесли дали искат да бъде теглен.  

Ние сме последователни в позицията си, че такъв голям финансов ангажимент за общината, който представлява над една трета от нейния годишен бюджет,  трябва да се поема само след като хората, които ще го плащат, изразят мнението си. Затова миналата година поискахме като съветници провеждането на местен референдум, а сега една част от нас сме в Инициативния комитет за иницииране на местен референдум за дълга.

Ние споделяме позицията, че като съветници, чийто мандат изтича само след няколко месеца,  нямаме право да натоварим следващите три управления на града с толкова голям финансов ангажимент, който ще блокира инвестционната им активност, и затова тези, които са ни избрали, са единствени в правото си на суверен да вземат такова важно решение.

Не приемаме позицията на ГЕРБ, че избирателите имат право на глас само и еднствено по време на избори, а през останалите 4 години имат право само да бъдат управлявани, но не и питани. Не приемаме и позицията, че те не са компетентни да взимат важни икономически решения за града.

Логично трябва да си зададем въпроса – как същите тези граждани са компетентни да ни изберат и да ни гласуват доверие, но не са компетнтни да решават за дълга, още повече, че и законодателят е предвидил възможност това да става след провеждане на местен референдум.

При събирането на подписи за референдума ние се уверихме, че болшинството от хората не знаят, че общината иска да поеме облигационен заем.  

Кметът и общинските съветници, които гласуваха за тегленето му, не са коректни към гражданите и защото в предварително обявения списък бяха записани за реконструкция 15 обекта, а реално ще се финансират  13. Без никакво обяснение от него отпаднаха реконструкция на ул. „Руен” и реконструкция на пътя от кръговото кръстовище до парк Боровец към обходен път „Изток”. Не обяснихте и защо освен дълга общината ще даде още 254 241 лв. общински средства за надзор по обектите, финансирани със заема.

Ние сме против този бюджет и защото в него има само разпределение на средства за заплати, за издръжка, но не и за политики,  насочени към хората.

Единадесет години това управление инвестира най-вече в инфраструктура, но не и в опит да задържи младите хора в общината и резултатът е налице.

По данни на ГРАО, Ямбол е единственият областен град, чието население не само не се увеличава през последните 10 години, но и намалява с близо 6000 души.

Младите хора явно не искат само плочки, пейки, паркове и фонтани, за да останат в родния си град, след като завършат образование, трябват им и политики, които да ги привлекат и задържат.

Да, в Ямбол няма сериозна безработица, но всички знаем, че проблемът е в заплащането и че работа има, но тя не е за високо квалифицирани кадри, а за да получиш назначение в държавната администрация се изисква да си член или поне верен на ГЕРБ.

Какво прави общината, за да привлече младите специалисти – осигурява стипендии за студенти по медицина, за да реши проблема с липсващите лекари, предлага им общински жилища или поне да ги освободи от данъци или такси?! Нищо подобно!

Вие отказвате да приемете нашето предложение за безплатни детски градини и не правите нищо да насърчите раждаемостта сред младите и образовани ямболци.

Не правите нищо, което да ги привлече, всичко е оставено на самотек, както дойде и каквото се случи. Вероятно вече 11 години водите такава политика, защото от инвестицията в млади и образовани хора това управление не може да печели, както от обществени инфраструктурни поръчки, раздавани на правилните фирми. Но по този начин вие обезверявате младите хора, че Ямбол е място за равен старт на всеки бизнес и не е необходимо да си партийно обвързан, за да си намериш добра работа.

Самият факт, че общината подхожда формално към отпускането на помощи за нуждаещи се и от години в бюджета се залагат смешните 2000 лв. също е показателен колко това управление мисли за хората.

Ние вярваме, че гражданите на Ямбол са не по-малко важни от инфраструктурата и затова няма да подкрепим този бюджет.