Кристиан Вигенин подкрепи идеята за провеждане на местен референдум за дълга в Ямбол

Народният представител Кристиан Вигенин подкрепи идеята за провеждане на местен референдум за дълга в Ямбол. Той изрази позиция, че не е достатъчно обосновано искането на кмета за поемане на такова голямо задължение за града и то буквално в последните месеци от този мандат на местната власт. „Смятам, че една голяма част от проектите, които управляващите в Ямбол искат да финансират сега и веднага могат да бъдат реализирани, включително и с европейски средства през следващите години. Вместо да се вземе сега заем, който да се връща през следващите 10 години, може да се направи един план, така че през следващите години стъпка по стъпка да се реализират тези проекти, основно с европейски пари и с национално съфинансиране”, коментира още ямболският депутат.  

Според него въпреки заявените добри намерения, това  че заемът се тегли в последните месеци прилича по-скоро не на желание да се направи нещо за града, а преди всичко да се направи кампания на сегашния кмет за следващ мандат. „Аз вярвам, че гражданите ще го усетят и ще го разберат”, допълни още Кристиан Вигенин и коментира, че когато са избирани тези съветници и този кмет, те не са казали ще вземем заем от 9 млн. евро, а щом такъв огромен ангажимент за града не е предварително съгласуван, няма нищо по-нормално от това да се поиска мнението на гражданите.

„Ако гражданите се интересуват как ще се развива града им, ще задлъжнеят ли за следващите 12 години напред, дали ги интересува това, че заради този заем ще бъдат буквално с вързани ръце следващите кметове три мандата напред, те ще се включат в подписката”, изрази вярата си в добрия завършек на подписката народният представител.