Интерактивна изложба на исторически картини, скулптури и съкровища идва в Ямбол през май

   Националното турне „Историческо величие“ започна през октомври 2019 година и посети София, Плевен, Стара Загора, Бургас, Варна, Шумен, Русе, Велико Търново и Габрово. В продължение на 5 дни – от вторник до петък между 17 и 20 часа, и събота между 10 и 17 часа, жители и гости на всеки един от градовете имаха възможността да видят изложбата, а в делничните дни в часовете от 10 до 16 часа ученици от различни училища се докоснаха до славното ни минало. На този етап над 10 хиляди човека разгледаха изложбата в 9 от областните градове.
„Историческо величие“ е интерактивна изложба. Нейната интерактивност се състои във въвличане на деца и възрастни в една приказка от далечни времена. Посетителите виждат нагледни примери за герои и получават нови знания и умения, завещани ни от нашите предци. Създателите на изложбата вярват, че чрез преживяване е по-лесно да се възприеме информацията, която оставя дълбок отпечатък в съзнанието на човека.
По време на турнето български компании и институции подкрепиха инициативата, вярвайки, че грижата за националното самосъзнание е ключово за оцеляването на нацията ни и развитието ѝ във всяко едно отношение. Сред подкрепилите бяха: ScanClean, хотел Севтополис Медикъл & Спа, Академия за родители, Община Шумен, РУО – гр. Русе, РУО – гр. Велико Търново, РУО – гр. Габрово и много други.
Основна цел на изложбата е да достигне до българите в цяла България, а в бъдеще и по света, където живеят големи български общности. Организаторите на изложбата създадоха възможност чрез включване в пакети корпоративна социална отговорност, частният сектор и родолюбиви граждани да подкрепят мисията на “Историческо величие”. Всеки желаещ може да финансира групи от обществото, които нямат възможност да посетят изложбата. Взелите такъв пакет знаят кой дом финансират, колко деца или възрастни и какво точно им осигуряват срещу инвестираните средства.
Градовете, през които ще премине турнето тази година, са: Пловдив, Видин, Монтана, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Смолян, Кърджали, Хасково, Сливен, Ямбол, Добрич, Силистра, Разград, Търговище, Ловеч и Враца, а актуална информация за период на посещение във всеки град, както и локация, може да се намери във Фейсбук страницата на „Историческо изкуство“: https://www.facebook.com/HistoricalArtBulgaria/ или на сайта: https://historicalart.bg/
„Да си българин не е етническа принадлежност, а титла, която трябва да се заслужи. Целта на турнето е хората в България да си спомнят, че да бъдеш български герой, е въпрос на личен избор. Избор, който всички ние, правим всеки ден. Картините, скулптурите, съкровищата и интерактивни занимания, представени на изложбата, показват с примери от историята, че всичко зависи от свободата на избора ни.“, споделя Ангел Тодоров – създател и инициатор на изложбата „Историческо величие“.