Фотодокументална изложба, посветена на Балканската война, гостува в ямболския Музей на бойната слава

На 13 март, от 17.30 часа в Музея на бойната слава в Ямбол ще бъде представена фотодокументалната изложба „Те защитаваха честта на България“.  Експозицията е посветена на героизма на Българската армия по време на Балканската война от 1912-1913 г. Нейни автори са Яна Иванова и Иванка Делева – уредници в отдел „История“ при Регионален исторически музей – Бургас.

Гостуващата изложба е била представена за първи път на 25 март 2008г., в навечерието на Деня на Тракия, по повод годишнина от историческата победа на българската армия при Одрин. Мобилната експозиция представя в няколко табла историята на военния конфликт с богат снимков материал. Проследени са началната мобилизация и обявяването на манифеста, ключови моменти от войната, пречупени през призмата на обикновения войник и представители на генералитета, както и последиците от войната – тежкият бежански проблем, списъци на загинали и паметници, издигнати в чест на националната ни памет. Акцент в изложбата е поставен и върху превземането на Одринската крепост.

Освен за най-големите военни победи, експозицията представя информация и за нововъведенията във воденето на сраженията: първата бомбардировка, първия боен полет на жена, първите радиосмущения. Специално присъствие е отредено на участието на бургаския 24 пехотен черноморски полк в тежките сражения при Лозенград, Бунархисар, Булаир и Чаталджа.

Гостуването на фотодокументалната изложба е част от програмата на ямболския Музей на бойната слава за представяне на важни моменти от българската военна история чрез експозиции, открити лекции и презентации.