Изложба „За Свободата – Гарибалди и българите“ в РИМ-Ямбол

Христина Женкова – Регионален исторически музей Ямбол

В Регионален исторически музей Ямбол от 19 до 30 ноември 2018г., жителите и гостите на града  ще имат удоволствието да видят изложбата „ За Свободата –Гарибалди и българите”. Тя е предоставена от Регионалин исторически музей – Варна, със съдействието от Областния управител на област Ямбол и почетния консул на  Италия за Варна, Бургас, Русе и Шумен г-н Антонио Таркуинио, с  лично съдействие но който е създадена изложбата.

Авторите на изложбата реализират идеята си да представят завещанието на Джузепе Гарибалди – любов към Свободата и правдата и ненавист към лъжата и тиранията. Акцент в изложбата е влиянието му върху революционните борби в българско  от 19 столетие.

В осем постера жителите и гостите на Ямбол имат възможност да се запознаят  с материали свързани с живота и влиянието на Гарибалди върху българите и европейците през 19 столетие. Определен като„единствено универсално харесвана фигура в съвременната история”,от авторитетни западни издания, за негов най-голям исторически принос се смята обединението на Италия.

 Личността на Гарибалди е  въплащение на революционния дух на 19 век. С участието си в редица значими въстания в света/ Уругвай, Бразилия, Пиемонт/, с околосветските си пътувания като капитан на кораб,със слава та на която е удостоен още приживе, той е символ на империите, но и на съпротивата срещу тях.

В изложбата посетителите ще имат възможност да видят знамето на един от полковете на Хилядата на Гарибалди към Сицилия през 1860г.Знамето участва и в битки при Аспрамонте 1862г. и Ментана 1867г.Негов знаменосец е Венченцо Пиетрогранде.  Дълго време притежание на проф. Алберто Кафарели- историк, изследовател и колекционер, който го дарява на музея на Възраждането във Варна „като знак на солидарност”.

Част от изложбата са две червени ризи-мъжка и женска с шалчета и шапка /копия/, каквато е била униформата на гарибалдийците, и водят началото си още от участието на Гарибалди и неговия” Италиански батальон” в Гражданската война в Уругвай през 1842г. Интерес представлява и фотографията с автограф на героя, както и снимките на част от 20-т е известни до сега българи- гарибалдийци – Кап. Петко войвода, Димитър Общи, Коста Ефремов Наполеони. Има сведения, че през 1864г. Раковски се среща с Гарибалди  и на тази среща присъства и Хаджи Димитър Асенов от Сливен.

Много е интересна фотографията на Паскал Станини, гарибалдиец  установил се след Освобождението в България и работещ в  железниците. На една от тях той е в униформа на служител в железниците- една от първите униформи  в Освободена България, според изследователите. В изложбата намира място и брой от в. „Българска дневница” от юли 1857г., в който Ракавски казва, че гласът на Гарибалди е „глас Божи”.  Портретите на Гарибалди и Васил Левски на италианския художник Алесандро Киараппа, са един от силните акценти .

Изложбата обобщава думите на Виктор Юго- Какво е Гарибалди? Човек. Нищо повече . Но, Човек в най-висшата форма на тази дума.Човек на Свободата ! В какво е силата му? Кое му носи победите? Кой стои зад него?

 Душите на народите!”