Земетресение 4,8 по Рихтер удари Пловдив, усети се в цяла България

Точно в 15,26 часа силно земетресение разлюля Пловдив и стресна мнозина по високите етажи. Срути се част от мазилка на комин от сграда в центъра на града.

„Бюрата се разскърцаха, трусът беше кратък, но интензивен. Поне беше над 4 по Рихтер“, коментират подплашени пловдивчани. В центъра на града се срути мазилка от сграда.

Мнозина, които живеят по високи етажи, са се стреснали сериозно. „Просто се разлюля, не е паднало нищо, но се усети. Както бях задрямала, ме разлюля и се уплаших“, разказа Катерина Милева, чийто апартамент е на 8-ия етаж в Пловдив.

По данни на Геофизичния институт към БАН магнитудът е 4,8 по Рихтер, а дълбочината – 4,5 км. Епицентърът е между Садово около Асеновград.

Трусът е продължил около 10-12 секунди. „Разтресе като бомба“, пишат асеновградчани.

До този момент няма хора, които да са ни потърсили, съобщиха от Спешна помощ в Пловдив.

А кметът на Садово Димитър Здравков разказа пред „24 часа“, че е бил на 4-ия етаж в общината, когато разтресло. „Картините изпопадаха на земята. Добре, че продължи кратко“, каза той. Евакуация на хлапета от детските градини не се е наложила.

Междувременно служителите на община Пловдив, които обитават бившия партиен дом, са пуснати да си ходят, защото са много уплашени. Инструктирани са да не използват асансьора на 12-етажната сграда.

Усетено е и във Велинград, Велико Търново, Пазарджик, Пещера, Русе – 209 км от епицентъра, Враца, Перник, Шумен, Комотини, Серес. Трусът е усетен леко и в Атина, както и в Румъния.

Земетресението е усетено силно в Стара Загора. Софиянци по високите етажи са усетили разклащане.