Митническите служители на МП Лесово откриха 600 000 къса контрабандни цигари в мебели

Митническите служители на Митнически пункт Лесово задържаха 600 000 къса (30 000 кутии) контрабандни цигари при проверка на влизащ в страната товарен автомобил. Тютюневите изделия са били укрити в опаковани мебели – огледални маси.

На 05.06.2023 г., около 20:20 часа, товарният автомобил с чужда регистрация пристига на МП Лесово на входящо трасе от Турция, управляван от турски гражданин. Според представените документи той е превозвал колети с групажна стока от Турция за Франция през България. Превозното средство е селектирано за щателна митническа проверка. В хода на контролните действия със специализирана рентгенова апаратура митническите инспектори маркират подозрителни зони в декларирания товар. При последвалата физическа проверка инспекторите установяват, че част от колетите съдържат 30 обемни маси с огледално покритие, в чиято вътрешна кухина са укрити кашони с цигари. След разглобяването на масите са установени в тях общо 600 000 къса (30 000 кутии) контрабандни цигари от различни търговски марки, всички с турски акцизен бандерол.

Контрабандните тютюневи изделия на стойност около 200 000 лева са иззети. По случая е образувано досъдебно производство от разследващ митнически инспектор от ТД Митница Бургас, което се провежда под надзора на Окръжна прокуратура Ямбол.