За втори път Ямбол отбелязва „Трифон Зарезан“ с Празник на виното

????????????????????????????????????

Изба „Вила Ямбол“ по традиция ще почерпи с вино всички жители на града, за да е здраве и берекет

 

За втора поредна година изба Вила Ямбол, с подкрепата на Община Ямбол и лично кметът Георги Славов, събира жителите на града, за да почетем заедно професионалния ден на лозарите и винарите – Трифон Зарезан. Началният час е 11:00, като тази година празникът е изместен за 12 февруари, неделя, за да може повече семейства да се присъединят. Мотото на събитието ще е „Пазим духа на виното“, а изпълнителният директор на избата, г-н Красимир Аврамов обеща, че и тази година ще има изненади, както и тонове с вино ще се леят.  

През 2016 година в Градската градина се събраха хиляди семейства, а хорото беше километрично. Тогава събитието протече под мотото „Ямбол е вино и традиции” и се реализира отново с подкрепата на Георги Славов. По случай професионалния празник на лозарите и винопроизводителите, избата беше подготвила пъстра програма от фолклорни изпълнения, празнична почерпка с местни деликатеси за няколко хиляди души и над 3 тона вино Villa Yambol за здраве и плодородие. Тогава Красимир Аврамов даде заявка, че планира събитието да се превърне в традиционен и чакан празник за целия град, защото:

„Причината да споделим тази година празника със съгражданите ни, а не само със служителите, както правим на този ден, е че във всяко семейство в града има или някога е имало наш колега. Което прави цялата общност въвлечена в процеса по грижата на лозята ни и производство на вината и ракиите ни. Успехите са общи и са благодарение на тези хора.” Тази година той добавя, че избата има нов повод за почерпка, който обаче ще бъде обявен на самия ден.

 

Вила Ямбол е с история от 1924 г. и е позната като най-старата изба в Южна България. Тя е производител на първата мускатова ракия у нас. Успешни марки на компанията са червените, бели и розе вина Villa Yambol и ракиите „Ямболска Гроздова”, „Стралджанска”. Разполага с производствена база и винарна за микоривинификация в град Ямбол, както и голяма изба в гр. Стралджа. Производствената базата притежава има възможност за преработка на 500 т. суровина дневно, като има и 3 бутилиращи линии с капацитет от 3000 бутилки на час. Общият капацитет за преработка на грозде възлиза на над 16 млн. кг, а за съхранение – на над 18 млн. литрa. Компанията изпълнява поръчки за България и чужбина и разработва бутикови партиди. Избата обработва над 10 000 декара лозови масиви, като приоритет в инвестиционната й програма са обновяването и засаждането на нови. Част от сортовете грозде, които поддържа в региона на град Ямбол са Каберне Совиньон, Каберне Фран, Мерло, Сира, Пти Вердо от червените, както и Тамянка, Совиньон Блан, Юни Блан, Шардоне, Вионие, Просеко и Мускат Отонел от белите. Износът на компанията е утвърден на четири континента – САЩ, Африка, Европа и Азия.