„Делник“: Ямболските медици протестират срещу насилието към лекари

На протест против насилието и агресията срещу лекари излязоха днес медиците от ямболската болница. Те настояват  правоохранителните органи да  си свършат работата, за да има възмездие при инциденти и обществото да разбере, че не може повече да се шири агресията срещу тези, които лекуват хората.

Повод за протеста е поредният случай на насилие срещу лекари, при който мъж заплашил с нож лекари от Спешно отделение и счупил стъклото на Хирургично отделение, защото според него медиците не оказали адекватна медицинска помощ на приятелката му.

Медиците от всички отделения на болницата, която единствена в България е от павилионен тип, а не една масивна сграда, се чувстват заплашени и уязвими от агресивни пациенти.

Най-потърпевши са от Спешно отделение, където инцидентите са поне по няколко на месец. От там настояват стандартите за охрана да не остават само на книга, а да се спазват.

„Би трябвало да има едно голямо фоайе, за пациентите, за придружителите, където би трябвало да има 24 часова охрана, която все пак да създава респект и да се осигури спокойствие на работата на лекарите в отделението”, каза д-р Влахова, началник на Спешно отделение. Тя сподели още: „Спешните отделения работят при един минимален състав, който едва покрива нуждите на населението.  Ние, при щат 6 човека, работим трима и половина, това са хора, които денонощно въртят дежурства с много часове над, ние сме безкрайно уморени, вече не издържаме” и допълни: „За пореден път ние го казваме на властите, че най-големият проблем е липсата на човешки ресурс. Хората бягат от напрежението, което е в отделението”.

DSC04218Д-р Андонова, специализант по гастроентерология, сподели: „Реално нямаме охрана, която може да ни защити в такива случаи. Никой от нас не идва сутрин с мисълта, че трябва да навреди на пациента, всеки един от нас идва с идеята да помага, но явно че това хорат ане го разбират”.

Д-р Панайот Диманов, директор на МБАЛ „СВ. Пантелеймон” коментира: „Нека всички граждани на България да разберат, че така те не могат да се отнасят към ония хора, които спасяват техния човешки живот”. Директорът допълни: „Всичко е спазено, болницата има наета фирма за охрана, има поставени камери на най-рискови места, има камери в Спешно отделение има и паник бутони, които работят. Насилието слещу лекари не може повече да продължавна и трябва да се намери начин някой да го спре”. Той обясни още: „Нашата болница е павилионен тип със 17 сгради и с 32 дка двор, не е възможно във всяко едно отделение да има охранител или полицай, затова са поставени тези сигнализационни системи. Ако беше една сграда няма как да влезе, защото е идин вход, а тука могат да влизат отвсякъде.

„Искаме наистина да ни оставят да работим спокойно, защото нека пациентите да разберат, че ние винаги сме 24 часа на тяхно разположение, а не да ни нападат и да упражняват насилие срещу лекари”, коментира д-р Яръмова, гастроентеролог.

Д-р Рунков, който е бил дежурен в Хирургично отделение в нощта на инцидента разказа, какво знае той за случая: „ Става въпрос за едно момче, чиято приятелка по неговите думи не е обслужена адекватно, въпреки че според мен нейното състояние не е било спешно. Той изявява агресия срещу персонала на Спешно отделение, като вади срещу тях нож и удря с юмруци по стената, след което не му стига това нещо, връща се, взима едно паве и счупи прозореца на вратата в Хирургично отделение и се връща обратно. Идва полицейска кола и вместо да го отведе веднага, в рамките на един час тук се разиграваше театър, те го пазеха,  а нас ни вкарват вътре да не го дразним. Това лице не беше задържано същата вечер”.

От полицията за „Делник” съобщиха, че на мястото на инцидента полицаите са съставили акт на агресивния мъж за нарушение на обществения ред, след което е образувана преписка и  събраните доказателства са предадени в прокуратурата.

Наша проверка установи, че преписката е пристигнала в Районна прокуратура, но тепърва ще премине през системата за случайно разпределение, за да достигне до прокурор, след което той ще се произнесе дали ще бъде образувано досъдебно производство.

Текст и снимки: delnik.net