Адвокати от „Изправи се БГ! Ние идваме!“ и „Демократична България“ спечелиха делото на протестиращ от БОЕЦ

Иван Калчев – Глиги беше задържан на протеста по време на прокурорската конференция в столичния кв. „Бояна“ през август 2020 г.
 
Адвокат Минчо Спасов от „Изправи се БГ! Ние идваме!“ и адвокат Полина Велчева от „Демократична България“ спечелиха делото на протестиращия от БОЕЦ Иван Калчев – Глиги.

Калчев бе обвинен, че на протест през август 2020 г., когато главният прокурор Иван Гешев събра всички прокурори на конференция в „Бояна“, протестиращият е нанесъл лека телесна повреда на полицай.

Съдът обаче е постановил оправдателна присъда и го е обявил за невинен днес. Калчев е бил гонен и арестуван и не е нанасял лека телесна повреда на униформен, постанови още съдът.

Интересното за двамата адвокати е, че Минчо Спасов е водач на листата на „Изправи се БГ! Ние идваме!“ в Ямбол, а Полина Велчева е водач на листата на „Демократична България“ в Шумен.

От документите по делото става ясно, че СДВР и Жандармерията, охранявали протеста, са били под ръководството на Бюрото за защита при главния прокурор, обясни адв. Спасов.