Две поколения майстори на маски от село Могила

Две поколения майстори на маски от село Могила, извайват чудни, приказни същества. Живко  Желязков и сина му Божийдар  претворяват изключителната си фантазия в нереални и страшни кукерски символи.

            Първи е Живко Желязков, още на 14 години, той се пробва да направи първата си маска и тя се получава. След това започва да твори нова и нова, защото както казва майсторът със златните ръце, „въображението е всичко“ и то не му дава минута покой. А майсторлъкът му бързо се разчува и от кукерските групи в община „Тунджа“ идват за негови маски. Ямболският музей също му поръчва 12 маски на различни кукерски групи за постоянна си  експозиция. „ Най- сложното нещо на една маска е конструкцията. Направиш ли конструкцията, след това фантазията се развихря и идва идея след идея“, споделя майсторът. Синът на Живко – Божийдар, също се запалва по маските. От пет години играе в кукерските групи, също наследство от баща му, който и до днес е търсен за съвети от кукерите в Могила. Покрай кукерството и най- вече покрай майсторлъка на баща си и той  започва да твори маски.

             „Старая се моите маски  да са по- добри“, казва Божийдар. Вече е направил сам 4 маски от край до край и те са коренно различни от бащините му. Старае се да пресъздаде собствените си фантазии, без да се влияе от майсторлъка и името на баща си. Радва се, че има шанса – даден на малцина, всеки път да играе с различна маска на кукерските игри, избира си я в последния момент, а в домът им избор наистина има. Живко разказва, че любовта му към кукерството и маските му е предадена от майка му. Той е горд, че има наследник и знае какъв упорит труд е да измайсториш маска. Най – малко 10 дни са необходими за да направи една зооморфна маска. Първо се прави скелета, след това трябва да се изправят шините, да се огъне арматурата, да се боядиса и след това да се опънат кожите по нея. Има маски, в които са включени по  4-ри вида кожи, което ги прави уникални като вид и структура.

             „ Това е талантът – човек трябва да го има заложен вътре“, казва Живко Желязков,  а маските са му като рожби и всяка е любима.