Даниела Райчевска: Ние, артистите на ямболския театър, ви обичаме!

Даниела Райчевска е актриса, за която и с която може дълго да се говори. Многобройните й роли и превъплащения на сцената на Ямболския театър са й отредили място на една от най- обичаните актриси. Последната й роля, с която зарадва ямболската публика е на адвокат Петрович в спектакъла „Опечалена фамилия“ от Бранислав Нушич.

 – Даниела, в богатия си професионален опит имаш срещи с различни автори, режисьори, колеги. Ямболската публика вече има възможност да види готовия продукт „Опечалена фамилия“, но нека надникнем в кухнята. Труден или лесен ли беше процесът на изграждане на образите и работата с режисьора Юрий Дачев?

– Благодаря за вниманието на ЯмболПРЕС и за добрите думи към театъра ни и мен! Да, бих казала, че съм от щастливите актриси с многобройните си срещи – с големите имена на българския театър и взаимната ни работа с моите колеги в ДТ „Невена Коанова” и в страната. Последната ми роля е свързана освен с моите уважавани колеги и с две обичани имена: режисьора Юрий Дачев и проф, Атанас Атанасов. Ако някой артист каже, че му е лесно в процеса на изграждане на ролята, малко ще поизлъже. Но в нашата колективна работа има важни неща, които създават благотворна атмесфера в процеса. Те са взаимното уважение, професионалната дисциплина, шегите… Понякога без спор не може, но щом той остава в сферата на конкретиката в спектакъла – всичко е наред. А в репетициите на „Опечалена фамилия” – тези условия бяха налице. Юрий Дачев е изключително ерудиран, топъл в човешките си отношения, действена личност, разбиращ и обичащ артистите човек. Да! – и много талантлив. Благодарна съм, че като актриса се срещнах с него и Наско!

 

Мнозина смятат, че когато се поставя пиеса на автор от Балканите, някак по генетичен път се получават образите. Така ли е в действителност? Помага ли на актьорите близостта на хората от близки по дух, разбиране и народопсихология страни?

-Разбира се, че балканският характер на драматургията в случая помага. Но Бранислав Нушич е автор, който не се затваря само в регионалната проблематика. Неговото творчество обема общочовешки проблеми. Затова не е случаен факт, че той е поставян често не само на Балканите, но и в Европа.

 

– В „Опечалена фамилия“ си партнираш с Атанас Атанасов. Какво е впечатлението ти от съвместната ви работа?

-Атанас Атанасов е доказан актьор от голяма величина. И така се случва през годините, че нашият театър е събрал и събира ученици на един и същ свой учител, професор от ВИТИЗ. Наско е човек с изключително чувство за хумор, което успява да „спаси” трудните моменти, в същото време много сериозен в работата си, изключително дисциплиниран… Той в нито един миг не поставя „звездна” граница между себе си и нас. И в репетициите, а сега и в представленията. Шегувахме се, че много пот се проля, но всичко сега е леко и приятно, защото резултатът е осезаем с аплаузите на публиката.

 

Само преди няколко дни „Опечалена фамилия“ пожъна небивал успех в Сатиричния театър в София. През последните месеци прави впечатление, че ямболския театър превзема сърцата на столичани и имате вече верни почитатели. Според теб на какво се дължи това?

-В София, в Сатиричния театър играхме в претъпкана зала! И в топъл театър!…В последните години, все по- често Ямболският ни театър е канен с различните си постановки на софийска сцена. Този интерес не е случаен – репертоарната политика, присъствието и на млади колеги, професионализмът ни – това са благотворните фактори за интереса на публиката към нас. Не само в София, но и в цялата страна. А какво по- добро за актьорите от срещите с различна публика.

 

Съвсем скоро, на 7 декември „Опечалена фамилия“ отново ще бъде представена на ямболска сцена. Как би провокирала онези ямболци, които все още не са се потопили в балканските, всъщност общочовешки страсти?

-На 7 декември, след като сме прибрали по една люспичка от шарана – пак сме на среща с любимата си ямболска публика! Смехът в залата, аплаузите – са гарантирани! Защото ние обичаме да се смеем над нашите човешки страсти. За нас е щастие, когато зрителите си тръгват от спектакъла с усмивка, коментирайки ситуациите, играта на артистите, по пътя си към битието на дома. „Опечалена фамилия” ще е весел и сериозен подарък, поднесен с обич за теб, зрителю! И не последен!

Наближава Коледа, един от най-светлите празници. Какво е твоето послание към близки, познати и почитатели?

 -На всички наши почитатели пожелавам щастлива и светла Коледа! Христос се роди, за да ни учи да се обичаме, въпреки всички трудности в живота! А ние, артистите на Ямболския театър ви обичаме! Бъдете здрави! До среща на 7 декември със смешната ни „ Опечалена фамилия”!

15388757_1166946536728211_316787928_o 15368910_1166945006728364_918672555_o 15355929_1166943156728549_290032570_n 15328209_1166944396728425_677165820_n