Георги Славов: Никога не е бил обсъждан вариант в Ямбол да бъде обособявано място за пребиваване на чужденци

За град Ямбол никога не е имало заявено дори намерение от нито една институция да бъде изграждан бежански лагер или каквото и да друго място за пребиваване на чужденци. Към момента няма никаква непосредствена опасност от приток на бежанци или мигранти, и ямболлии трябва да бъдат спокойни в това отношение. Това заяви на брифинг днес кметът на Ямбол Георги Славов, даден съвместно с председателя на Общински съвет – Ямбол д-р Данаил Ибришимов.

Повод за пресконференцията бе внесена в ОбС декларация от група съветници, визираща бежанския проблем като цяло в страната и която обаче засяга правомощията на кмета на общината. Друг повод за брифинга бе внесено с днешна дата искане за провеждане на местен референдум, като една от точките гласи: „Подкрепяте ли да не се изграждат центрове за мигранти на територията на общината?“ .

В Ямбол към момента има буквално трима бежанци, като първият случай е още от 1997 г., останалите двама са от 2014 г. Следователно, нямаме никакви основания да смятаме, че градът е застрашен от бежанска вълна. Никога не е бил обсъждан, нито дори споменаван вариант в Ямбол да бъде обособявано място за пребиваване на чужденци, допълни ямболският кмет. „Ако имаше дори и минимална такава вероятност или тенденция, аз съм първият, който щеше да алармира обществеността. Няма нужда декларации или референдуми да ме подсещат как следва да реагирам“, категоричен бе Георги Славов. От девет години вече сме заедно с ямболлии и считам, че като кмет досега съм защитавал по най-добрия начин интересите на града и на нашите съграждани при всякакви сериозни проблеми и извънредни ситуации. Кметът посочи като пример решението за събаряне на печално известния бл. 20 в ямболската ромска махала: „Там живееха над 2000 души, при изключително мизерни условия, при това без огради и лекарско обслужване. Нещо повече – беше доказано, че съоръжението е среда на много заразни заболявания и криминогенни елементи. Къде бяха тогава същите тези „патриоти“ и общински съветници да излязат с решение на проблема да защитят Ямбол и хората в града?“.

Според Георги Славов, при липсата на каквато и да е опасност към момента за Ямбол, внасянето на подобни декларации и искане за местен референдум по темата с бежанците, напомнят по-скоро на политически упражнения. По думите му, в случая сме свидетели на заигравка със страховете на хората и нагнетяване на обществено напрежение с цел извличане на политически дивиденти. „За мен това е цинично, аморално и недостойно“, категоричен бе кметът на Ямбол.

От своя страна председателят на Общински съвет – Ямбол д-р Данаил Ибришимов поясни, че декларацията по бежанския въпрос, съставена от група съветници, по начина, по който е внесена, противоречи на закона и по тази причина не е включена в дневния ред на предстоящата утре сесия. „Като председател на ОбС имам отговорността да бъдат разглеждани смислово и юридически издържани документи. В случая с предложената декларация това не е така“, категоричен бе д-р Ибришимов. Той уточни, че конкретно по темата с мигрантите представителите в ОбС нямат противоположни виждания, напротив. Предложението му е подобна декларация да мине през обсъждане в постоянните комисии на местния парламент и тогава да бъде внесена за гласуване с единодушие или консенсус в общинския съвет, тъй като тя би трябвало да обединява, а не да разединява обществото.

02