Георги Господинов с наградата „Ян Михалски“

Георги Господинов спечели със своя роман „Физика на тъгата“ швейцарската литературна награда „Ян Михалски“. Освен престижа, отличието, за което може да се номинират писатели от цял свят, е придружено от сериозна финансова премия – 50 хиляди швейцарски франка .

Журито определя творбата като „роман-лабиринт, роман-вселена, който изследва завоите на индивидуалната и колективната памет в търсене на човечността; фантастична кутия с истории, изобретателни и задълбочени, поетични и философски“, съобщават от „Ливр ебдо“, цитирани от БТА.

Новината за поредния успех на „Физика на тъгата“ идва съвсем скоро след като стана ясно, че романът е сред номинираните за друг приз, Международната дъблинска литературна награда 2017 – в конкуренция с работи на Мишел Уелбек, Джонатан Франзен, Марио Варгас Льоса, Джон Банвил, Фредерик Бакман, Дарио Фо, Джон Ървинг, Милан Кундера, Дейвид Мичел…

Продавал се с години изключително добре у нас, в момента романът се радва на поредица от ласкави рецензии от критици в САЩ, Франция, Германия, Испания. Англоезичното издание на книгата бе финалист и за няколко награди, сред които тази на асоциацията на преводачите на Съединените щати.

Американското издание на романа на Георги Господинов „Физика на тъгата“ бе поставено сред най-добрите преводи на английски в класация на литературното списание „Форуърд Ривюс“.

Източник: www.ploshtadslaveikov.com

index