В ОДМВР-Ямбол е създадена организация за осигуряване на добър обществен ред и гарантиране сигурността на гражданите по време на изборите

Оперативен щаб в областната дирекция ръководи управлението на силите и средствата за опазване на обществения ред и сигурността в региона във връзка с провеждането на изборите. Създадена е оптимална организация за получаване и отработване на сигнали за нарушаване на обществения ред, подготвяно или извършено престъпление, включително и за нарушения свързани с изборния процес.
Извършени са охранителни обследвания на местата определени за гласуване, както и на помещенията за съхранение на изборните книжа и документи. Създадена е организация за пилотиране и охрана с полицейски сили  при транспортиране на изборните материали от ОИК до СИК и обратно.      

На територията на областта не са допуснати нарушения на обществения ред при проведените масови мероприятия в рамките на предизборната кампания. 

Над 350 служители на МВР ще охраняват ОИК и СИК, ще обезпечават реда и безопасността на движение в областта.

Охраната на секциите ще бъде поета от служителите на 26 октомври и ще продължи до обявяване края на изборния ден, транспортирането и предаването на изборните книжа от всички СИК в ОИК.

Създадена е организация служителите на сектор „Български документи за самоличност“  в ОДМВР-Ямбол да  съдействат на българските граждани, които не притежават валидни документи за самоличност, да упражнят правото си на глас в деня на изборите за общински съветници и за кметове. Сектора ще работи в събота от 8,30 до 17 часа, а в деня на вота – от 8,30 часа до 19,30 часа. Удостоверителните документи служат единствено и само за изборния ден за упражняване на право на глас. Издадените за 27 октомври удостоверения няма да важат за евентуалния балотаж на 3 ноември, тогава на местата, където ще има втори тур на местните избори, ще се издават други удостоверителни документи, важащи само за вота на 3 ноември.

Сигнали за нарушения, свързани с изборния процес и съотносими към дейността на вътрешното министерство, се приемат на откритата денонощна линия в МВР на тел. 02/982 2232 и e-mail: izbor@mvr.bg.

 

25.10.2019 г.
Татяна Павлова