Внимание!!!

Днес в дежурната на ОДМВР – Ямбол са постъпили няколко сигнала от жители на Ямбол и Елхово, станали обект на опит за телефонни измами.

Използваната към момента схема е: „оказване на съдействие на полицейски служители при задържането на телефонни измамници, чрез предоставянето на наличните парични суми и ценни вещи, които впоследствие да бъдат върнати“. Това е една от най-често използваните от престъпниците схема. / При нея гражданинът получава телефонно обаждане от непознат глас, който се опитва да го въведе в заблуждение, като в разговора може да се прибегне  до отправяне на заплахи за живота и здравето му. Малко след това на телефона звъни втори непознат, представящ се за служител на реда / следовател, майор, комисар и други/, който се опитва да убеди възрастния човек, че е бил атакуван от телефонни измамници. Разяснява, че се работи по задържането им, но гражданинът трябва да съдейства, изпълнявайки исканията и да предостави паричните си средства и/или ценни вещи, които ще му бъдат върнати след задържането на престъпника. В разговорите мнимите служители дори изискват от гражданите да предоставят лични данни, адреси, мобилни телефони, уж за да поддържат връзка по време на акцията.

Уважаеми съграждани, бъдете бдителни! Не пропускайте в разговорите с възрастните си родители и близки да им напомняте, как могат да станат жертва на измамни схеми. Измамниците използват различни сценарии, дори чрез заплахи. Постоянно променят тактиката си, но винаги ИСКАТ ПАРИ и то спешно. За да постигнат целта си,  те ангажират вниманието на своите жертви и задържат телефона отворен до осъществяване на престъпното деяние.

Помнете: В никакъв случай не изпълнявайте указания, в които Ви искат пари по телефона, независимо кой и по какъв повод отправя искането! Не предоставяйте лични и данни на свои близки по телефона! Не предприемайте даване на пари на непознати представени Ви за посредници или доверени лица, защото това е сигурен знак за измама!

 

       Най-разпространени сценарии за извършване на телефонни измами са под предлог:

 • „съдействие на полицейски служители при задържането на телефонни измамници”;
  • „ с искане на пари за спешно лечение на близък /поставяне на златни пирони, сложни операции, ваксини, свински, птичи грип или друга актуална болест/”;
  • „нужда от преводач – мним служител търси съдействие при работа с чужденец, с искане за превод на пари по предоставена банкова сметка”;
  • за капариране – предплащане на скъпи стоки /климатици, компютри и др./, поръчани от близък човек;
  • да се дадат пари на посредник / доставчик за получаване на колетна пратка от чужбина;
  • да се внесат пари – „ гаранция на близък, причинил пътен инцидент с убит”;
  • за отпускане на допълнителни пари за пенсия или социални помощи, чрез „мним социален служител“;
  • „предплата, чрез посредник или чрез зареждане на ваучери, като гаранция за получаване на голяма награда”.

 

При подобни случаи, опитайте веднага да се свържете с близките си, сигнализирайте на тел. 112 или в най-близкото Районно управление на МВР.