Виното с марка „Кабиле“обра наградите на престижен конкурс

„Вила Ямбол“ спечели рекордните 8 приза на Vinalies Internationales 2022

   Една от най-старите изби в Южна България – „Вила Ямбол“, спечели спечели рекордните 8 медала от престижния винен конкурс Vinalies Internationales 2022. С най-много отличия е серията Kabile, кръстена на античния тракийски град Кабиле. Със златен медал са Kabile Розе 2021, Kabile Мерло&Каберне Совиньон 2017, Kabile Сира Резерва 2015, виното от преминалата селекция на „Вила Ямбол“ Vineyards Selection Болярово – Каберне Совиньон 2015.  Със сребро се окичиха Kabile Шардоне &Совиньон блан и Kabile Шардоне – и двете реколта 2021, както и Vineyards Selection Тенево от Мерло, Каберне Фран и Пти Вердо 2016. 

Но най-големият победител в потрфолиото на Вила Ямбол е Kabile Резерва от сорта Мерло 2015, който френските специалисти отличиха с Голям златен медал. Подобно отличие се присъжда само на продуктите с топ качество. 

„Донесохме единствения голям златен медал за българско вино. Освен това нашите бели и розе вина от новата реколта 2021 също бяха оценени високо. Всичко това доказва, че сме си свършили работата по най-добрия начин“, коментира Красимир Аврамов, изпълнителен директор на „Вила Ямбол“. 

Серията Kabile се ражда в знак на почит към традициите на региона в правенето на вино. Корените на това наследство са още от времето на траките. Именно на техния античен град е кръстено и виното, а богинята-майка Кибела е поставена на етикета на бутилката. 

„Вила Ямбол“ е сред водещите български производители на вина и ракии. Избата се гордее с факта, че пази традициите във винопроизводството още от 1924г и до днес е една от най-старите в Южна България. Компанията управляна близо 10 000дка лозови масиви.