Митнически служители задържаха над 127 000 къса контрабандни цигари, укрити в кутии с дамски чорапи

Митнически служители от Териториална дирекция Митница Бургас откриха 127 200 къса (6360 кутии) контрабандни цигари във фабрични опаковки с дамски чорапи. Недекларираните тютюневи изделия са задържани на Митнически пункт Лесово при проверка на товарен автомобил.

Превозното средство с турска регистрация пристига на МП Лесово на 16.02.2022 г. на входящо трасе от Турция за товарни автомобили, управлявано от турски гражданин. Според представените документи камионът е превозвал групажна стока от текстилни, стъклени и други изделия от Турция за Великобритания.

Служители от отдел „Митническо разузнаване и разследване“ в ТД Митница Бургас селектират товарния автомобил за щателна митническа проверка. В хода на контролните действия със специализирана рентгенова апаратура са установени подозрителни зони в товара. Извършена е физическа проверка, при която митническите служители откриват в маркираните зони 6360 кутии с дамски чорапи, съдържащи недекларирани 3620 кутии цигари с търговска марка „Marlboro Touch“ и 2740 кутии цигари с търговска марка „Parliament Night Blue“, всички с турски акцизен бандерол. Установено е, че вместо чифт чорапи, във всяка фабрична опаковка е поставена по една кутия цигари, увита в един чорап.

Иззети са общо 127 200 къса (6360 кутии) контрабандни цигари. Срещу водача на автомобила – турски гражданин с инициали S.U., е съставен акт за административно нарушение. На основание чл. 229, ал. 1 от Закона за митниците е задържано и превозното средство, послужило за извършване на нарушението. Работата по случая продължава.

Задържаните цигари са на стойност близо 40 000 лв. по пазарни цени у нас, а на пазара в Обединеното кралство биха могли да се реализират на няколко пъти по-висока цена.