Вила Ямбол взе участие в DiVino Taste 2016

Избата подготвя и първокласно вино под нова марка

Винарите на най-старта винарска изба в Южна България представиха на винения елит серията си вина Villa Yambol в рамките на ежегодното изложение DiVino Taste 2016 година. Ексклузивно те бяха дегустирани от водещи в сектора експерти, технолози, журналисти и дори шеф готвачи, а отзивите както всяка година бяха отлични. Като фаворит сред червените се открои Mavrud 2015, който някои експерти определиха и като най-добрия в рамките на цялото изложение, в което участие взеха 73 изби всяка с по 7 вина по регламент. Сред фаворитите са и Merlo Reserve 2013, Cabernet Sauvignon Reserve 2013.


Новите реколти 2016 на Villa Yambol в сортове Cabernet Sauvignon, Merlot, Muscat, Mavrud, Rose, Cabernet Sauvignon и Chardonnay ще бъдат на пазара още през декември. В първите месеци на 2017-та ще отпътуват и първите заявки за чужбина, където компанията си партнира с десетки доставчици на над 20 пазара. Международната им партньорска мрежа бележи ръст с всяка година, като за 2017 предвиждат над 0,5 милиона литра повече вино да бъде изнесено, защото се включват на руския пазар. Значително увеличават и тези в Китай и САЩ, заради изключителните качества на виното, което се търси от потребителите и допринася за налагане на България като надежден и традиционен винопроизводител.
Преди три години избата откри официално и своята винарна за микровинификация с капацитет 170 000 литра вино или 340 000 килограма грозде. Новата производствена мощност дава възможност за лансиране на пазара на селектирани серии висококачествени червени, бели и розе вина. Именно такива вина с реколта 2016 вече се подготвят за влагане в изяло нова марка, която в началото на новата година ще бъде официално пусната, коментира Красимир Аврамов, изпълнителен директор на избата. Серията ще включва купажи и чистосортови бели, червени вина и розе, като при червените задължително ще се наблегне на сира и каберне совиньон заради отличната реколта тази година. Тези вина ще са основно от новата реколта, но ще включват и най-качествената селекция на избата от последните две-три години. Гроздето за тях се бере и обработва единствено ръчно. Виното винифицира в малки винификтори от 5 тона и отворени бъчви от 350 до 400 литра. Една част карат млечно киселата си ферментация във френски дъбови бъчви от 225 литра.
Като изба с почти вековна история, Вила Ямбол се нарежда сред най-големите преработватели на грозде у нас, управлявайки над 10 000 дка. лозови масиви. Регионът на Ямбол е известен със своите традиции във винопоризводството, датиращи от древните траки. Почвените и климатични особености предразполагат за отлични показатели на вината, поради което този край се е наложил и като характерен винарски регион не само у нас, но и по света. img_4903

img_4908 img_4909