Най-големият празник на виното в Южна България организира „Вила Ямбол“

Избата представи резервите си от серията Kabile

 

Най-старата изба в Южна България – „Вила Ямбол“ представи три нови резерви и отчете отлична реколта вина. Това стана в рамките на тазгодишния „Празник на виното“, който винарната организира за пета поредна година с подкрепата на Община Ямбол. Селекцията Kabile Reserve включва три едносортови вина – мерло, сира и каберне совиньон, които пленяват с впечатляващ плодов букет и фина барикова зрялост.

Официалният старт на тазгодишния „Празник на виното“ дадоха изпълнителният директор на избата Красимир Аврамов и кметът на Ямбол Валентин Ревански, който призова ямболии да пазят и предават традициите на града за поколенията напред. „Най-хубаво е, когато сме заедно! Но трябва да бъдем заедно не само, когато празнуваме, но и през делничните дни, да бъдем задружни и да си помагаме, защото от това има нужда нашият роден град“, допълни още  кметът на Ямбол.

„Нашият край е известен с ревностно пазените традиции в лозаро-винарството. Тук всяко семейство е свързано по някакъв начин с грижата за лозята и създаването на вино и ракия. Затова посвещаваме това събитие на Ямбол и на неговата богата история във винопроизводството, която регионът съхранява и предава от поколения насам“, сподели изпълнителният директор на „Вила Ямбол“ Красимир Аврамов.

На събитието, което вече е традиция за културния календар на града, бяха представени музикални изпълнения на народни песни, традиционни танци от региона, кукерски ритуали, свързани с виното и емблематично кулинарно шоу. Над 5000 литра вино се изпиха по време на тържеството и бяха отворени над 500 бутилки вино от ключовите марки на “Вила Ямбол“, които са носители на десетки международни медали. Ансамбъл „Тунджа“ вдигна хората на дълго и цветно хоро́, кукерската група при Младежки дом „Георги Братанов“ – Ямбол представи маскарадни ритуали, с които се слага край на зимата и се дава началото на пролетта и плодородието, а любимата певица на поколения българи Илка Александрова зарадва жителите и гостите на града с емблематични народни песни, сред които „Търновска царица“, „Прочу се Дана Юрдана“, „Танцувай Пагане“ и др. Екипът на кулинарният гуру Ути Бъчваров и Катето Евро също бяха край сцената на надиграването и допринесоха за доброто настроение на празника с традиционна българска храна.

По време на събитието Красимир Аврамов се похвали, че вината на избата от реколта 2019 са с превъзходно качество. „Мога да кажа, че годината беше една от най-добрите в последно време. Природата беше на наша страна, а екипът ни от агрономи и технолози дадоха всичко от себе си, за да може тази година да пуснем на пазара нашата най-новата висококачествена селекция Kabile Reserve, която в пълнота представя богатството на нашите земи и уникалната комбинация от климат и почви“, допълни Аврамов.

Доказателство за качеството на вината на „Вила Ямбол“ са многобройните медали от най-престижните международни конкурси, като само за миналата година най-награждаваното вино е именно Kabile, което донесе на България над 20 отличия от изложения като Mondial de Bruxelles, Vinalies International, Los Angeles International Wine Awards и International Wine Challengе. 

Особеностите на тероара, традициите и богатото наследство на региона в правенето на вино са вдъхновение за екипа на родния производител, който е сред най-големите на национално ниво. Неслучайно едноименната марка на “Вила Ямбол“ Kabile носи името на античния тракийски град в знак на почит към традициите на региона като винопроизводител. Затова на етикета на бутилките е изобразена именно богинята-майка Кибела – закрилница на земите и лозята, първородна сила зад всяко вино и където легендата разказва, че още траките са правели вино.

Освен с вината под марките Villa Yambol и Kabile, производителят е познат на пазара с ракиите „Стралджанска“ и „Ямболска“. Избата управлява над 10 000 дка лозя – около района на Ямбол и Айтос. Разполага и със собствена работилница за рециклиране и производство на бъчви, където най-възрастният бъчвар у нас бай Вълчо предава умения и опит на по-младите. Друго голямото предимство за „Вила Ямбол“ е, че 90% от вината се правят със собствено грозде, което обезпечава производството. Работи с най-популярните и обичани сортове в България, сред които Шардоне, Совиньон Блан, Мускат, Сира, Мерло, Каберне Совиньон и Мавруд.