Видни ямболци: Анка Александрова – Заслугата да бъдеш ПЪРВАТА

173г. от рождението на Анка Александрова

Христина Женкова – Регионален исторически музей

Една от заслужилите личности, направили необходимото за духовното израстване на ямболската общественост, е тази на АНКА АЛЕКСАДРОВА – КАРАСТОЯНОВА

Тя е родена през 1845г. в Ямбол, в семейството на единствения в града ни по това време моден шивач Георги Христов. Съвсем малка остава без майка и е осиновена от семейството на небезизвестния ямболски иконописец Александър п. Зограф. В този нов дом малкото момиче попада в атмосфера на любов към науката и изкуствата. Подкрепяно от баща си , 7-8 годишното момиченце започва своето обучение при даскал Апостол Куртев. Според някои краеведи е една от първите ученички в класното училище на Добри Чинтулов в Ямбол.
Когато навършва 16 години с помощта на баща си прави в дома им ПЪРВОТО частно девическо училище в Ямбол. Около 20 девойки учат под нейното ръководство буквар, числителница, граматика и евангелие. А две години по-късно, вече утвърдена като учителка, сключва договор с черковната община и става учителка в „Метоха”- взаимното училище към църквата „ Свети Георги”.


Навършила 20 години, през 1865г. тя се омъжва за учителя във взаимното училище „Св. Троица” Никола Карастоянов от гр. Карнобат. Наскоро след сватбата Карастоянов е ръкоположен за свещеник. От този брак се раждат двама сина – Стоян и Александър. След 10години съвместен живот младата жена овдовява.
През целия си живот Анка Александрова не престава да се самообразова. Никога не прекъсва връзката си с родния си баща и по този начин успява да усвои тънкостите на шивашкия занаят. Така става ПЪРВАТА модна дамска шивачка в Ямбол. Нови модели на дамско облекло тя си набавя от Бургас или от списанията на съпругите на служителите на ямболската гара.
През 1872г. Анка Александрова открива ПЪРВОТО в града частно занаятчийско училище по шев и кройка , в което се обучават момичетата на по-заможните ямболски семейства.
Нейната смелост, широки и разностранни за времето си интереси са пример за навлизането на жената в различни сфери на социалния и светски живот на Ямбол. Когато през 1872г. в Ямбол се основава женско дружество „Възпитана майка” Анка Александрова е избрана за секретар – писар. През лятото на същата година от името на настоятелството на дружеството тя влиза в кореспонденция с редактора на в. „Македония” в Цариград Петко Р. Славейков. Желанието на жените, организирани в дружеството, е да получават вестниците „Право „ и „Македония”. За дейността на дружеството основано с ПРЯКОТО участие на Анка Александрова достатъчно говори факта, че е наричано „женско читалище“.
Показала широка и разностранна обществена дейност Анка Александрова намира сили да пренебрегне отживелите за времето си предразсъдъци за положението на жената в обществото и характера на обществения морал. На много места в сведенията за тази смела българка срещаме определението „ПЪРВАТА”. Тя ПЪРВА от ямболските жени усвоява черковното пеене на гръцки и се осмелява да пее на големите християнски празници наравно с мъжете в хора при църквата „Св. Георги”.
ПЪРВАТА жена осмелила се да премине през града качена на кон пак е тя.
По време на Априлското въстание 1876г. проявява съобразителност и успява да изнесе оръжие за въстаниците извън града.
Наскоро след Освобождението тя отново е първата жена. В периода на Временното руско управление руснаците правят лазарет за ранените и болни войници в Ямбол. На призивът на руснаците за помощ от мелосърдни сестри ПЪРВА се отзовава Анка Александрова. Дори увлича със себе си и друга наша съгражданка Юрдана Чакмакова и двете заминават с полевата болница в Бургас.
Учила и възпитавала стотици деца на ямболци ,тя дава много и за образованието на своите. Големият й син, при който живее в София, е станал архитект. А когато той заминава за Ню Йорк, се установява при по- малкия, Александър в Киевска губерния с. Горянка.Тук той е ,завършил Киевска духовна академия. Дори на преклонна възраст Анка Александрова намира време да поддържа връзка със своите сродници в Ямбол.
Умира през 1931г. на 86 години в Украйна.

Рубриката се реализира със съдействието на община Ямбол