Вечер на героите в село Роза

На  20.09.2019 г. в село Роза се състоя емоционалната патриотична инициатива„Вечер на героите“, на която беше представен обновеният паметник на загиналите във войните розенци.  Организатори на събитието са Кметство село Роза, Народно читалище „Светлина -1929 ” село Роза, Община „Тунджа” и жители на селото: Кольо Йорданов, Георги Павлев, Катерин Инджов, Марко Стоянов, Ваня Гърбачева, Иванка Чамова, Господинка Тодорова, Цонка Добрева, Минка Петрова, Йорданка Новачева.

            Гости на родолюбивата проява бяха Димитър Иванов- областен управител на област Ямбол, Георги Георгиев-кмет на община „Тунджа”, Атанас Христов- председател на Общински съвет „Тунджа”, Станчо Ставрев –заместник-кмет на община „Тунджа“, подполковник  от резерва Милко Начев-директор на „Музей на бойната слава“ – Ямбол, подполковник от запаса Красимир Вълев – областен председател на Съюз на ветераните от войните и член на Областна комисия „Военни паметници“, Марко Стоянов –кмет на село Роза.

            По проект на община „Тунджа” от Министерство на отбраната, със съдействието на Областна комисия за паметниците са отпуснати 11 000 лв. за ремонт и възстановяване на военни паметници, като 5 000 лв. от тях са определени специално за паметника в с. Роза.

            Паметните плочи са изработени от Николай Иванчев. По данни на Централния военен архив във Велико Търново загиналите от село Роза  са все млади хора на възраст под 40 години – синове, съпрузи, бащи. В знак на признателност с едноминутно мълчание беше почетена паметта на загиналите във войните розенци,  а отец Жельо отслужи заупокойна молитва.

            В края на „Вечер на героите“ поетесата и актриса Тоня Борисова представи авторски и поетичен спектакъл „Пътеки към душата на България”.

            Цветя на признателност украсиха обновения паметник.