Бургаският апелативен съд задържа под стража четирима мъже, хванати с 40 кг. хероин

Състав на Бургаския апелативен съд не уважи искане за по –лека мярка за неотклонение на четирима мъже, привлечени по обвинение в  държане на 40 кг. хероин  с цел разпространение. Въззивната инстанция потвърди първоначалния арест на  Александър Димитров, Димитър Димитров, Боян Боянов, Антон Иванов.

            На 21.12.2016г. в гр.Ямбол и с.Радовец обл.Хасково, при условията на продължавано престъпление, действайки в съучастие помежду си като съизвършители, без надлежно разрешително четиримата са държали с цел разпространение в гр.Ямбол пред търговски обект в лек автомобил и в с.Радовец обл.Хасково ул.“Оборище “ № 1 високорисково наркотично вещество в особено големи размери – общо 76 пакета хероин с общо тегло 40 кг.

Апелативният съд на Бургас споделя съображенията на първата инстанция  за наличие на законовите предпоставки за взимане на най-тежката мярка за неотклонение на всеки един от обвиняемите.

Макар и в начален етап на разследването, до момента са събрани многобройни гласни, писмени и веществени доказателства за да може да бъде направен обоснован извод, че четиримата мъже са извършители на деянието. Трима от обвиняемите са с обременено съдебно минало а механизма на извършване на престъплението, данните за съпричастност на други лица,  както и тежестта на предвиденото в закона наказание от 5 до 15 години затвор и глоба от 20 000 до 100 000 лв обосновават извода и за реална опасност А. Димитров, Д. Димитров, Б. Боянов и А. Иванов да се укрият или да извършат ново престъпление.

Въззивният състав счита, че жалбите на обвиняемите срещу определението на ОС – Ямбол са неоснователни, а взетата спрямо тях мярка за неотклонение е съобразена и най-адекватна с оглед обезпечаване на присъствието им при предстоящия съдебен процес по същество.

Определението е окончателно.