Благодарност към всички, който осигуряват сигурността в тази ситуация и всички, които спазват мерките в областта

????????????????????????????????????

На брифинг днес председателят на Областния медицински съвет и областен управител Димитър Иванов, заедно с директора на РЗИ д-р Лиляна Генчева и прокуриста на МБАЛ „Св.Пантелеймон“ Ямбол д-р Димитър Рунков представиха актуални данни относно епидемиологичната обстановка в областта и предприеманите мерки свързани с разпространението на коронавирус.

В областта продължава работата с карантинираните граждани, както по контрола на карантината, така и за техния живот. Към днешна дата лицата поставени под карантина са 473. 596 лица от областта вече не са под карантина. До този момент всички 112 взети, изпратени и изследвани проби са отрицателни.

На ГКПП Лесово са монтирани всички 6 термокамери. Там към екипите на РЗИ за контрол на преминаващите се включват като помощ и от РЗОК.

Всички заявки до този момент за спирт, маски, защитни облекла, очила за болници, спешен център са доставени и получени. За общопрактикуващите лекари миналата седмица са осигурени още 1000 маски и защитни очила. Очаква се сдружението на общопрактикуващите лекари да направи обща заявка за необходимите им материали.

Областният управител информира още, че миналата седмица е поискал по-строг контрол от РУО Ямбол към директорите на училища, по отношение  недопускане на събиране на множество хора в училищните дворовеи дворовете на детските градини. Съответните мерки вече са взети, дворовете се заключвате.

Относно разпространявани слухове, че спортна зала „Диана“ ще бъде превърната в полева болница, информираме, че нито към Областният медицински съвет, нито към кмета на Ямбол е отправяно такова искане.  Освен това МБАЛ „Св.Пантелеймон“ Ямбол разполага с достатъчен леглови ресурс, над 100 легла, за лечение в усложнена ситуация на пациенти с COVID 19.

Д-р Димитър Рунков информира за хода на дарителската кампания за МБАЛ Ямбол. Средствата надхвърлят вече 50 хил. лв. От особено значение за болницата и лекарите са материалните дарения. Едно от реализираните и работещо вече дарения е модерен, иновативен видеоларингоскоп,3 монитора и консумативи, дарени от Михаил Тодоров. Други необходими за дейността на болницата техника и оборудване са вече поръчани и се очаква доставка в най-скоро време. Дарителите до този момент и новата доставена техника и оборудване ще бъдат оповестени на следващ брифинг.

Областният управител благодари на всички служби и всички ангажирани в работата в пандемичната ситуация и отново призова за търпение и дисциплина. „Предстоят дни с по-топловреме, предстоят светли празници, но нека положим още малко усилия, нека не се събираме на големи групи, нека спазваме наложените от Националния щаб мерки“, каза областният управител на брифинга за журналисти.

Членовете на Областният медицински съвет отговориха на всички въпроси на присъстващите.