Авторитетна личност стана Кръстник на Арменската църква в Ямбол

В църквата „Свети Агоп“ в Ямбол беше отслужена рождественска литургия и водосвет в знак на кръщението на Иисус във водите на река Йордан. Със седмица закъсня тази церемония, защотото местната църква няма свещеник.

Характерно за тържествената церемония е, че в края й се избира „кръстник“, който ще е духовен баща на миряните през цялата година. По традиция той дарува църквата за богоугодно начинание заради оказаната му чест. Тази година „кръстник“ на арменската църква „Свети Агоп“ е Председателят на Арменската Апостолическа църква в България и бизнесмен Антраник Шакариян. „За мен е чест да бъда кръстник в най-новата християнска църква в България и арменска в света.Помагал съм,помагам и ще го правя занапред за да се запазят арменските традиции“- коментира Шакарян. Той бе неотлъчно до отец Бохос Микаелян , който е богослужител на бургаския храм „Свети Кръст“.

Градежът на арменската църква в Ямбол продължава 18 години. Началото е поставено през далечната 1999г. с искане до ОбС за предоставяне на терен, върху който да бъде изграден храма. Следват три години в очакване и когато най-после предложението е гласувано арменската общност в Ямбол получава терен от 1050кв.м. , който се намира в широкия център на града. Следват още няколко години на безпаричие и бюрокрация. Дългоочакваната първа копка на храма е на 16.12.2006г.

Две години по-късно – 13.12.2008г. , според канона на Арменската апостолическа православна църква в основите на храма са положени 16-те свещени камъка. Ритуалът води архиепископ Дирайр Мардикян, тогава духовен водач на арменците от Румъния и България. Безпаричието отново замразява строежа до 2013г. когато с бавни темпове започва издигането на молитвения дом. Огромен жест към арменската общност в Ямбол прави Общинския съвет, който през август 2016г. със свое решение дарява безвъзмездно на Църковното настоятелство теренът, предоставен преди това с отстъпено право за строеж. Проектът на сградата е дарение от архитект Алла Бадваганян и съпругът й инж. Жирайр Бадваганян.

Първото дарение прави покойният Гаро Шаклиян от Сливен. Сред основните дарители е тазгодишният кръстник  Антраник Шакариян, Рупен Чавушян, Масис Багданян, Агоп Кюрегян, Църковното настоятелство на Шумен, Община Ямбол, сем. Красимира и Ончо Ховсепян, Агоп Ердеклиян, Светлан Делибалтов, Църковните настоятелства на София, Бургас, Хасково и Добрич, както и десетки по-скромни дарители – арменци и приятели на арменската общност. Егея Ердеклиян е човекът проектирал и лично изработил двата кръста, осветени и издигнати над куполите на официална церемония през август 2014г. Основен спомоществовател на арменската църква „Сурп Агоп” е Соня Аршавир, председател на Църковното настоятелство в Ямбол и член на Епархийския съвет.