Петнадесет души спасяваха кръста в община „Тунджа“ на Богоявление

Николай Петков и Ангел Йорданов спасиха кръста при богоявленските ритуали в тунджанските села Генерал Инзово и Тенево.

„Символиката на Богоявление събира надеждите и очакванията на всички нас за много здраве, по-добър живот и просперитет на всички българи“, поздрави всички присъстващи на ритуала край басейна в с. Генерал Инзово кметът на община „Тунджа“ Георги Георгиев, и пожела през 2022 г. всички кризи и вируси да са зад гърба ни и да се възцари нормален живот за всички хора, изпълнен с много здраве, успехи и благоденствие!

Празнична литургия отслужи отец Стоян, а за кръста се хвърлиха трима участници.

Най-бърз в спасяването на кръста беше 21-годишният Николай Петков от Генерал Инзово. Досега той е участвал пет пъти в богоявленски ритуал, това му е втори път, когато вади кръста.

Той получи парична награда от кмета на общината Георги Георгиев и отправи пожелания за здраве и благополучие на всички.

Единадесет души се хвърлиха във водите на Тунджа на богоявленския ритуал в Тенево, но 16-годишният Ангел Йорданов от селото го спаси.

За него това е първо участие в ритуала, кметът на общината Георги Георгиев и кметът на Тенево – Димитър Комитов, го поздравиха и му връчиха парични награди.

В Тенево празникът започна с богоявленска литургия в храма на селото „Св. Константин и Елена“, отслужена от отец Жельо, след което продължи край реката с хвърлянето на кръста.

Гости на богоявленските ритуали в община „Тунджа“ бяха и  председателят на Общински съвет Нели Славова, зам.-кметът на общината Димитър Димитров, секретарят Галина Иванова, началникът на Районно управление „Полиция“ – „Тунджа“ Илиян Анастасов, кметове на населени места и общински съветници.